Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO ȘI GALERIE FOTO: Protestele anti-guvernamentale au continuat şi în week-end


  

 

Aproximativ 40 de vrânceni au protestat, în week-end, în Piața Unirii din Focșani, unde au cerut demisia președintelui Traian Băsescu și a Guvernului Boc. Protestatarii cred că până la urmă actuala putere și Traian Băsescu își vor da demisia.  „Lupt, rezist, sunt ANTI -PDL-ist!” a fost cea mai populară lozincă strigată de vrâncenii prezenți, sâmbătă și duminică seară, în Piața Unirii.

   Deși a fost foarte frig, a nins abundent și a viscolit puternic, vrâncenii au scandat lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale, sâmbătă și duminică. Oamenii au scandat „Jos Băsescu”, „Jos guvernul Boc”, „Alegeri anticipate!”, „Să plece din țară”. Manifestanții au purtat din nou steaguri tricolore și pancarte pe care se poate citi: „Jos Traian Băsescu”, „Demisia”, „Jos Guvernul Boc”,  „Jos mafia” și „Jos dictatorul!”. Oamenii spun că vor veni în Piața Unirii, indiferent de cum va fi vremea, până când Traian Băsescu își va da demisia.
   Oamenii afirmă că nu merită să trăiască atât de rău. „Trăim cum trăim și nu merităm asta. Vom veni până își vor da demisia, până vor fi distruși, până îi vom ciurui. Nu au făcut nimic și au distrus țara. Traiul este din zi în zi mai greu. Am un salariu de 150 de euro, abia mă descurc cu întreținerea și cu mâncarea. Nu îi mai vrem la putere, ne-au mințit de când au venit la putere. Vrem să vină mai multă lume lângă noi să ne susțină, să nu mai stea în casă după perdele, să vină să luptăm pentru libertate, să eliberăm țara de hoți”, a spus Radu Enache din Focșani.

Piața a scandat „Lupt, rezist, sunt ANTI -PDL-ist!”

   „Lupt, rezist, sunt ANTI -PDL-ist!” a fost cea mai populară lozincă strigată de vrâncenii prezenți în Piața Unirii. Din nou, protestatarii au susținut că actuala putere în frunte cu Traian Băsescu i-au adus pe români în situația să îl regrete pe Ceaușescu. „Suntem nemulțumiți de toate problemele pe care le-au instalat în țară de când au venit la putere. Lăsând situația în care au târât țara, acum observăm că din cauza climatului în care se află România ei nu fac nimic. Era mai bine pe timpul lui Ceaușescu. Era greu din prisma alimentelor cu Ceaușescu, dar nu a murit nimeni de foame, acum degeaba avem libertate, avem de toate, dar nu avem cu ce să cumpărăm. Merg părinții cu ai lor copii pe stradă, se uită la vitrine și le spun copiilor că nu au bani să le cumpere ce vor. Până nu vor pleca de la guvernare noi vom veni și nu ne vom lăsa, a susținut  Nicușor Boieru.

„Vrem să se ducă cu toată clica lor de hoți pedeliști”

   Vrâncenii susțin că acum se impune mai mult ca oricând schimbarea puterii. Aceștia spun că pedeliștii au distrus economia, au distrus locurile de muncă și au dus țara către dezastru. „Vrem să se ducă cu toată clica lor de hoți pedeliști. Vrem cu toții să se facă o schimbare. Au tăiat pensii, salarii, locuri de muncă nu mai sunt, iar bătrânii nu mai au din ce trăi. Am venit aproape seară de seară pentru a-mi striga nemulțumirile și sperăm ca ceea ce facem noi să le dea de gândit celor de la putere că nu îi mai vrem”, spune Florica Dumitru. „Sunt tânăr și nu am un loc de muncă, am tot căutat însă de doi ani de zile nu găsesc. Situația grea în care au adus țara acești portocalii jalnici a alungat tinerii inteligenți din România. Medicii cei mai buni au plecat  în alte țări, profesorii la fel, din acest motiv ne-am săturat de ei, de tot ce au stricat. Vrem un alt Guvern, vrem un alt președinte, ales de noi și nu prin furăciuni de voturi”, a spus și Emil Prepeleag.

„Iar voi ne vindeți țara ca Iuda pe arginți”

   După plugușorul prezentat în week-end-ul trecut, după ce protestatarii au adaptat melodia „Doamne, ocrotește-i pe români” la ceea ce se întâmplă în România, manifestanții din Piața Unirii au făcut o nouă poezie în care arată că actuala putere a vândut țara „ca Iuda pe arginți”. Aceasta este a doua poezie pe care protestatarii au recitat-o în Piața Unirii.

Ne mor copiii acasă din dorul de părinți
Iar voi ne vindeți țara ca Iuda pe arginți
De-o jumătat de viață vă tot plătim simbrie
Cealaltă jumătate ne-ați dat-o-n datorie.

Åži-n timp ce noi plătim voi huzuriți ca mirii
Ați dus sărmana țară în limita pieirii
E timpul să plecați! Să ne lăsați pe noi!
Destinul prost să fie -Dar nu făcut de voi!

Voi știți să locuiți- Dar în afara legii!
Åži s-adunați prin furt- Averi și privilegii
V-am suportat prea mult – Ce ironie a sorții
Ne omorâți de vii – Ne profanați și morții!

Vă vreți în manual, ca salvatori, eroi,
Se rușinează cartea, istoria de voi
Voi cronicari ai vremii- Cu blițuri și- n condee
Nu mai suflați în foc- La biata lor scânteie!
Treziți-vă e timpul – Cu toții -Această țară
S-o scoatem din rușine, din ură și povară!

ACTA, reclamată în Piața Unirii

   Manifestanții au avut și nemulțumiri noi. Unul dintre aceștia a vorbit despre ACTA, un acord comercial care privește protejarea drepturilor de proprietate intelectuală pe internet, semnat și de Guvernul Boc, dar contestat de mare parte din societatea civilă. „Nu ne-au întrebat dacă vrem ACTA, nu ne-au întrebat dacă vrem codex alimentarius sau dacă să plece copiii noștri în Afganistan sau Irak și nici dacă vrem să luptăm împotriva Iugoslaviei. Cei de la conducere nu ne-au întrebat nici dacă vrem să semnăm un protocol de protecție al soldaților americani care comit crime în România și nici dacă vrem buletine, cărți de identitate sau pașapoarte biometrice. De asemenea, nu am fost întrebați dacă vrem să renunțăm la  tradițiile noastre populare de la tăiatul porcului până la scoaterea viei hibride. Ne ne-au întrebat dacă suntem de acord cu homosexualitatea, de scutul antirachetă sau dacă vrem să fie exploatată Roșia Montană. Românii nu au fost întrebați dacă vor împrumut de la FMI sau dacă sunt de acord cu scăderea pensiilor și salariilor. Nu ne-au întrebat multe și au asumat multe legi în numele nostru. A venit timpul să-i întrebăm pe acești nenorociți de ce semnează în numele nostru „, a spus unul dintre protestatari.
   „Am venit din primele zile, chiar de la începutul acestor proteste. Vrem ca trădătorii să răspundă, indiferent de numele lor, pentru tot ceea ce au făcut, pentru traiul greu. Pentru multiplele planuri prin care ne-au adus în situația acesta, le cerem să plece. Este o răscoală modernă, prin care ne sacrificăm și pentru cei care stau în case la căldură.  Poate că ar trebui să fie alături de noi și niște preoți pentru că este o mișcare creștină, o mișcare frumoasă”, a declarat  Dan Corbeanu.
   „De peste două săptămâni venim aici în Piața Unirii la proteste. Această guvernare să plece, să ne lase pentru lipsa de competență și pentru cum este condusă întreaga societate. Ne-am săturat de ei. Venim până vom ieși victorioși. Sunt foarte mulți care stau în case deși sunt nemulțumiți, dar dacă nu ies să își facă auzite doleanțele, vor suporta în continuare aceeași dictatură”, a spus și Dumitru Neculau.
   „De vreo 17 zile vin la proteste, e frig, dar nu am ce să fac. Vreau să plece Guvernul și Președintele și să ne dea banii înapoi la pensie. Am muncit 44 de ani și ei acum mi-au luat un milion de lei. De asta am muncit noi, să stea el sus acolo?  Să trăiască și el cu banii mei să vadă cum e. Trăim foarte greu „, a spus unul dintre protestatari.
   Protestele vor continua și în zilele următoare.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?