Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Slujbe pentru izbăvirea gospodăriilor de dăunători


   În satul Bordeștii de Jos, din comuna Bordești, se mai păstrează încă o tradiție din vechime. Denumită popular Trif sau Trifon, sunt de fapt rugăciuni pe care preotul și localnicii le fac pentru binecuvântarea viilor și a gospodăriilor. Preotul Cristian Muscalu de la parohia Bordeștii de Jos spune că, potrivit tradiției Bi-sericii Ortodoxe, pe 1 februarie, cu ocazia prăznuirii Sfântului Mucenic Trifon, au loc slujbe speciale. Preotul spune că acestea se fac la țarini, holde, la vii și la grădini, când se întâmplă să fie invadate de sălbăticiuni sau de alte vietăți precum lăcuste, gândaci și altele. „După oficierea Sfintei Liturghii se aprinde candela de la icoana Sfântului Trifon sau dacă această icoană nu este reprezentată pe catapeteasmă, se aprinde doar candela cea de la icoana hramului. Apoi preotul, luând undelemn din candele și Aghiasmă Mare, care s-a sfințit la Bobotează, stropește în chipul crucii țarina, via, grădina sau casa unde săvârșește slujba și citește mai apoi unele rugăciuni speciale, care sunt în cărțile de cult. Aceste rugăciuni, în număr de trei, sunt scrise de Sf. Mc. Trifon și datează încă din al treilea veac al erei creștine. În conținutul acestor rugăciuni se pot găsi o serie de invocări ale Harului Duhului Sfânt prin care se cere izbăvirea holdelor, livezilor, viilor sau chiar a gospodăriilor de toți dăunătorii care le atacă”, a spus preotul Cristian Muscalu.
   Pe masa unde se slujește, cei ai casei aduc crenguțe din toate soiurile de pomi fructiferi pe care îi au în livadă, pene de la păsări, și semințe sau boabe de la toate plantele care se vor sădi în pământ în noul an. Acestea vor fi binecuvântate cu aghiasmă spre a fi ferite de rozătoare. În caz că rugăciunile sunt însoțite de Slujba Sfințirii Aghesmei, cu aghiasma binecuvântată în această zi se stropește casa prin colțuri și unghere, acolo unde apar furnici, gândaci și purici. „Sfântul Mucenic Trifon să se roage pentru noi, să ne păzească micuțul nostru sat de la înfometare, oprind cu puterea rugăciunii, invazia lăcustelor care devorează culturile și grânele oamenilor precum a păzit cetatea Frigiei din Asia Mică oarecând”, a spus preotul Cristian Muscalu.
   Tradiția nu i-a uitat pe urători, care intră în curțile gospodarilor la primele ore. „Dis de dimineață vin țiganii în curte și îți bat la ușă. Când le deschizi ușa au un fel de zicală: «Ce-i în casă/Să tră-iască/Ce-i afară/Să-nflorească/Să rodească». Apoi, pentru această urătură trebuie să le dai ceapă și o strachină de mălai”, a spus Lucica Chiriac din satul Bordeștii de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?