Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

74 de vrânceni au solicitat restituirea diferenţelor la taxa de poluare


74 de vrânceni au solicitat, în trei zile, restituirea diferenței între taxa de poluare/taxa
specială și noua taxă pentru emisiile poluante introdusă din acest an.

Zeci de vrânceni au venit în fiecare zi la ghișeele Fiscului vrâncean pentru a cere informații despre condițiile în care pot cere restituirea taxei de poluare. După ce au aflat că doar taxa plătită anul trecut este mai mare decât cea din 2012, doar 74 de vrânceni au depus cereri pentru restituirea diferențelor dintre cele două taxe.
Oficialii Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea au arătat că, în cazul în care taxa de poluare pentru autovehicule achitată începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a noii legi „este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea prezentelor prevederi privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule calculată la cursul de schimb aplicabil la momentul înmatriculării în România se pot restitui sumele reprezentând dife-rența de taxă plătită, numai către titularul obligației de plată”.
Conform normelor metodologice de aplicare a noii legi, 9 din 2012, sumele se restituie la cererea contribuabilului persoană fizică sau juridică prin depunerea unei cereri de restituire. „Cererea de restituire se găsește la organul competent, în cazul persoanelor fi-zice – organul în a cărei rază teritorială persoana fizică își are domiciliul, iar în cazul celorlalți contribuabili – organul fiscal în a cărei evidență contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite și taxe. La cererea de restituire se anexează, în original sau în copie documentul doveditor al plății taxei de poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont după caz, care să ateste efectuarea plății acesteia precum și copia cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGFP Vrancea, Camelia Micheș.

Taxa e mai mare decât prețul mașinii

Noua taxă de poluare trebuie plătită pentru toate autoturismele pentru care nu    s-a plătit deja. Aceasta a fost soluția găsită de Guvernul PDL după ce magistrații au decis că vechea taxă de poluare, în diferitele forme, era discriminatorie deoarece era impusă doar pentru mașinile aduse din străinătate. În loc să elimine taxa, guvernanții au decis să îi oblige pe toți românii care își cumpără mașină, nouă sau second hand, să plătească taxa. Sunt luate în calcul inclusiv mașinile scutite de taxă până în 2009. De exemplu, pentru o Dacia Logan 1.4 benzină din 2005, taxa de poluare depășește o mie de euro, în timp ce prețul unui asemenea autoturism nu depășește trei mii euro pe piața second hand. Mai gravă este situația autoturismelor Dacia. Astfel, pentru o Dacie din 1998, taxa de poluare ajunge la 3.300 euro, de trei ori cât prețul mașinii. „Cine îmi mai cumpără mașina când vede cât trebuie să plătească? Doar dacă o dau cu procură la notar să scap de ea, altfel nu o cumpără nimeni”, spunea ieri un șofer pe holurile Finanțelor vrâncene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?