Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Cadrele didactice ar putea intra în grevă generală


Profesorii ar putea intra în grevă generală din data de 23 ianuarie, dacă în urma consultărilor din teritoriu se va constata că aceasta este dorința majorității. La nivel județean, liderii de sindicat SLI au trimis în școli un tabel, pentru a strânge semnături în vederea declanșării grevei generale. „Am trimis în teritoriu, prin liderii de sindicat, lista pentru a vedea cine este de acord cu acest lucru. În urma sondajului, putem spune dacă vom intra în grevă sau nu”, a declarat Emil Tudor, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.
Potrivit liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, principala nemulțumire este legată de faptul că nici în 2012 nu se acordă o majorare a salariilor personalului din învățământ, astfel încât nu se poate recupera reducerea cu 25% a salariilor, operată în baza Legii nr. 118/2010. De asemenea, nealocarea a 6% din PIB învățământului și amânarea plății drepturilor salariale câștigate în instanță reprezintă alte câteva dintre doleanțele dascălilor.
În plus alocarea pentru finanțarea învățământului, prin Legea bugetului de stat pe anul 2012, a unui procent de doar 2,3% din PIB și măsura luată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului de a nu se mai reține cotizația de sindicat pe statul de plată repre-zintă alte motive temeinice de nemulțumire. Dascălii acuză și maniera abuzivă a guvernului de a-și asuma răspunderea pentru legi de interes, precum ar fi Legea educației naționale, Legea de modificare și completare a Codului muncii, Legea dialogului social, Legea privind sistemul unitar de pensii publice sau Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?