Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Oamenii adunaţi în Piaţa Universităţii strigă de la “Jos taxa auto” la “Jos Băsescu”


Protestul din Piața Universitate a devenit violent după ce oamenii au rupt gardurile și au ieșit în bulevard, unii aruncând cu pietre și bucăți din caldarâm în jandarmi, unul fiind rănit. Traficul rutier a fost blocat. Incidentele au avut loc în fața Teatrului Național. 
Totodată, unii dintre protestatari au aruncat cu sticle incendiare, o persoană fiind cuprinsă de flăcări. Ea a fost salvată de oamenii din jurul său. Jandarmii au intervenit în forță, cu gaze la-crimogene. Ei au apelat la echipamentul de protecție, având căști de protecție și bastoane. Mai mulți tineri au fost ridicați și duși la dube. Anterior, în jurul orei 18.00, aproximativ 1.000 de oameni protestau pașnic, scandând lozinci contra președintelui Băsescu și în favoarea alegerilor anticipate.
Oamenii s-au adunat în fața Teatrului Național, dar și pe partea opusă a bulevardului Nicolae Magheru, în zona fântanilor. Protestatarii  erau de vârste diferite, unii venind chiar și cu copiii. Primii adunați la Universitate, în jurul orei 14.00 au fost în special persoane de vârsta a treia. Ulterior, în piața au venit și oameni mai tineri. Ei aveau steaguri, pancarte, unele chiar improvizate, pe care scria „Jos Băsescu”, „Stop distrugerii Roșiei Montane”, „Stop corupției”.
Pe o pancartă mare, purtată de mai multe persoane, scria Decembrie ‘89 și era desenată o hartă pe care erau marcate cu cruci localitățile în care au murit oameni în timpul revoluției. „Am venit pentru că avem pensii mici”, spune un protestatar. Altul spune că este bolnav, are o pensie bună de 11 milioane, dar are grijă de noră și de băiat. „Nu mai putem, nu mai putem suporta. Nu suntem golani, suntem muncitori, intelectuali, oameni care am vrea sa lucrăm, dar nu mai avem unde”, susțin manifestanții.
La fel a început și sâmbătă: pașnic, cu oamenii grupați în diverse părți ale Pieței Universității, la KM O sau la fântâni, în fața Fa-cultății de Geografie. Cei mai mulți dintre protestatari scandau lozinci împotriva preșe-dintelui, dar nu lipseau nici cele privind taxa auto, pen-siile sau lipsa medicamentelor.
Sâmbătă au fost și mulți revoluționari, care la un moment dat s-au luat la bătaie între ei, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru a-i despărți.
Tot sâmbătă, prin Piața Universității au trecut și câțiva lideri sindicali de la Educație, spunând că este un protest al societații civile. Dar, odată cu lăsarea întune-ricului, protestul a degenerat ajungându-se la „lupte de stradă”. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar alte zeci au fost ridicate în urma violențelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?