Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Crenguţele de soc au înfrunzit


Creștinii ortodocși de stil vechi au avut parte de o minune în seara de 6 spre 7 ianuarie, când au serbat Nașterea lui Hristos. Conform calendarului de stil vechi pe care aceștia îl respectă, seara de 6 spre 7 ianuarie coincide cu cea de 25 decembrie și asta pentru că enoriașii de stil vechi nu au acceptat schimbarea calendarului din anul 1924. Singurul preot din Focșani de stil vechi, Nicolae Onofrei spune că înfrunzirea socului este o minune de necontestat. „Această minune este o confirmare a sărbătorii în conformitate cu Sfinții Părinți. Indiferent de vreme, frunzulițele ies. Crenguțele de soc au fost rupte din copac după ce s-a săvârșit minunea și nu au fost ținute în vază o anumită perioadă de timp. Se vede clar minunea deoarece au înfrunzit doar frunzulițele din vârful ramurelor, ceilalți muguri neînfrunzind”, ne-a spus părintele Onofrei.
Părintele susține că minunea se întâmplă în apro-ximativ o oră. „Timp de o oră plesnesc mugurii și ies frunzulițele moment în care se aude un foșnet pentru că minunea se produce rapid. Oare face Dumnezeu minuni în zadar fără o însemnătate aparte?”, întreabă retoric părintele de stil vechi.
Explicația pare să fie faptul că în noaptea în care Maica Domnului a născut s-a atins de un soc și acesta a înflorit pe loc.
Fostul profesor de biologie, Vasile Sachelarie spune că același lucru s-a întâmplat și în alți ani și că nu este unic. „Este un fenomen natural care se întâmplă în fiecare an. Am văzut flori de măr în octombrie anul trecut și flori de salcâm în luna iulie în zona Tulnici. Preoții vor să impresioneze, însă datorită căldurii, plantele au crezut că este primăvară și au înfrun-zit”, ne-a spus prof. Vasile Sachelarie.
El a mai precizat că fenomenul nu ține de încălzirea globală și că se întâmplă și în alte zone, nu numai la noi. Cât despre înfrunzirea din vârf, profesorul spune că este normal. „Mugurele terminal este primul care începe activitatea. Dacă se menține căldura înfloresc și ceilalți”, a mai spus fostul biolog.
De cealaltă parte, preoții ortodocși de stil nou consideră că sunt doar superstiții, care nu trebuie socotite minuni. „Părintele Cleopa spunea că stiliștii sunt frații noștri cărora le-a rămas ceasul în urmă. Îi așteptăm oricând să revină la Biserica Ortodoxă și îi primim cu dragoste. Nu trebuie să dăm niciodată curs superstițiilor, iar unele întâmplări care țin de vreme nu pot fi socotite drept minuni”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Adrian Ionescu.
Creștinii ortodocși de stil vechi serbează în aceste zile marele praznic al Nașterii Domnului împreună cu Ierusalimul, Muntele Atos, Rusia, Serbia, o parte din Grecia și alte regiuni ale lumii.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?