Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Românii cred că nivelul corupţiei a crescut în ultimul an


Aproximativ două treimi (67 la sută) dintre români cred că în ultimul an a crescut corupția în România, șase procente sunt de părere că a scăzut, iar 26 la sută consideră că nivelul corupției nu s-a modificat, potrivit unui sondaj realizat la cererea Asociației pentru Implementarea Democrației. Un procent mai redus de persoane care au domiciliul în mediul rural apreciază că nivelul corupției a crescut (62 la sută față de 67 la sută media eșantionului). Aceeași tendință se observă și pentru cei care au opinat că nu au oferit mită, fie personal, fie un membru al familiei lor (64 la sută).
Instituția cu gradul cel mai ridicat de încredere este – în mod tradițional – armata (55 la sută este procentul celor care au încredere în foarte mare și în mare măsură). Ea este urmată de instituțiile de educație (51 la sută), de Jandarmerie (47 la sută), instituțiile de sănătate pu-blică (37 la sută), autorități publice locale (34 la sută).
Diferența cea mai mare în ceea ce privește percepția corupției se ma-nifestă în cadrul opiniilor oferite de către respondenții din București. 81 de procente au afirmat că nivelul corupției a crescut în ultimele 12 luni (plus 14 la sută comparativ cu media). Totodată, persoanele din București au opinat în cea mai mare măsură că fie personal, fie un membru al familiei a oferit atenții/favoruri în ultimele 12 luni: 56% (plus 22 la sută comparativ cu media). De asemenea, 34 la sută din respondenți au afirmat că fie personal, fie un membru al familiei lor a oferit șpagă în ultimul an. Procentul este mai ridicat pentru bărbați (36 la sută), pentru cei cu studii liceale (39 la sută) și superiroare (37 de procente), cei din orașe de provincie (36 la sută), cei din București (56 de procente), venit peste 2.500 de lei (44 la sută).
Totodată, 38 la sută dintre respondenți au considerat că valoarea aproximativă de bani cheltuită de familie pentru diferite atenții/favoruri în ultimele 12 luni a fost mai mare de 100 de lei, în timp ce 31 la sută au precizat o sumă mai mică de 50 de lei, iar 30 la sută între 51 și 100 de lei.

Succes fără corupție

Potrivit sondajului, 42 la sută din persoanele anchetate consi-deră că în România poți avea succes fără a fi corupt, în timp ce 57 la sută cred contrariul. Procente mai ridicate pentru cei care opinează că pot avea succes fără a fi corupt se regăsesc pentru categoriile: bărbați (44 la sută), 18-30 ani și peste 50 de ani (44 la sută), studii superioare (47 la sută), orașe de provincie (46 la sută), venit peste 2.500 de lei (47 la sută).
Parlamentul este perceput ca fiind cea mai coruptă instituție din cadrul celor menționate (87 la sută consideră ca există corupție la nivelul angajaților). 
Persoanele cu studii superioare, cele care locuiesc în orașe de provincie, bărbații și cei cu venit peste 2.500 de lei tind să considere într-o pondere mai mare că poți să ai succes fară a fi corupt, în timp ce persoanele care locuiesc în București, cele cu venit cuprins între 600 și 1.000 de lei, femeile, cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 ani tind să aprecieze într-o pondere mai mică că poți să ai succes fără să fii corupt. 85 la sută dintre persoanele anchetate declară că în cazul în care ar ocupa o funcție publică nu ar încerca să se îmbogățească prin intermediul corupției.
O incidență de răspunsuri mai ridicată pentru posibilitatea de a ocupa o funcție publică și de a încerca să se îmbogătească prin intermediul corupției se observă în cadrul bărbaților, celor între 30 și 49 de ani și celor cu venituri peste 2.500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?