Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Din anul şcolar 2012 – 2013 se introduce clasa pregătitoare în învăţământul primar


Măsura introducerii clasei pregătitoare în învățământul primar intră în vigoare începând cu anul școlar 2012 – 2013, potrivit dispozițiilor finale din Legea Educației Naționale. Clasa pregătitoare se va organiza în cadrul unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică în care există nivelul de învățământ primar acreditat sau autorizat, dar poate funcționa și în cadrul unităților de învățământ preșcolar – grădinițe – care sunt structuri ale unităților de învățământ cu personalitate juridică în care există nivelul de învățământ primar acreditat sau auto-rizat, conform Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de școlarizare și stabilirea rețelei unităților de învățământ preuniversitar de stat pentru anul școlar 2012 – 2013.
Actul MECTS prevede că unitățile de învățământ de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de Bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a zi un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă. Vor face excepție însă unitățile de învățământ liceal unice la nivel de localitate, precum și unitățile de învățământ de nivel liceal care au câte o clasă           a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a.
Una dintre noutățile anului școlar în curs o reprezintă săptămâna numită ‘Şcoala altfel’, programată înaintea vacanței de primăvară, care va fi dedicată activităților extrașcolare și extracurriculare. În acea săptămână urmează să aibă loc și faza națională la olimpiadele școlare. Programul ‘Şcoala altfel’ va cuprinde același număr de ore ca o săptămână normală de cursuri. În cadrul programului vor avea loc acti-vități culturale, tehnico-științifice, sportive, de voluntariat, de responsa-bilizare socială, de implicare în societate, activități educaționale pentru sănătate, educație ecologică, protecția mediului, educație rutieră, prevenirea incendiilor.
Vacanțele de primăvară și de iarnă din anul școlar în curs sunt mai lungi, fiecare cu câte o săptămână, însă elevii și preșcolarii nu vor mai avea vacanța din luna februarie ca până acum, potrivit calendarului aprobat de MECTS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?