Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Spiritism de sărbători


Zorii unei lumi noi

Cu toate că sună incredibil, fără ca măcar să se întâmple în mod conștient, fenomenul despre care voi vorbi este foarte frecvent în luna decembrie, în special după data de 6. Atunci, din orașul cenușiu și de abia respirând sub povara vieții de zi cu zi, o scânteietoare apariție se impune în fața ochilor mei. Halucinație? Miraj? Vis? Nu, dar seamănă întrucâtva cu toate cele de mai sus. Este iluzia spiritului de Crăciun, întreținută de brăduleți strălucitori și instalații atotprezente, încântătoare pentru ochi, dar dăunătoare sufletului căci ce am în față în sezonul acesta nu e rezultatul vreunei atmosfere speciale, ci dovada unui spiritism crud, o încercare eșuată de a face legătura cu de mult stinsul sentiment pios al Crăciunului.

Febra cumpărăturilor

Când se pledează în toi despre iubire și generozitate, prima asociere care împânzește mințile tuturor este ideea de a dărui un cadou. La rândul meu, fără discriminări și chiar cu ambiția de a fi bună cu cei cu care în timpul anului ba mă ciondăneam, ba mă evitam, am pornit în cruciada altruismului, dar aici e aici. Alegând să o iau de mână pe mama, pe post de consilier universal, am decis de fapt să fac cunoștință cu realitatea. Ea mi-a prezentat toate criteriile după care se oferă un cadou: să fie „finuț”, de bun-gust și cât se poate de neutru.

Să nu fie prea…

Chiar și mamei i s-a părut un pic desuet să ofer o carte unui coleg de vârsta mea și mi-a șoptit că s-ar putea interpreta ca o dojană, făcându-l pe respectivul să rememoreze ultima întâlnire cu o carte. Am protestat, prezentându-i eventualitatea ca ultima carte citită de ins să fi fost una bună, care să fi lăsat o amintire plăcută, dar mama a punctat cu subtilitate: „Nu calitatea cărții e problema, ci divorțul de ea!”. E o înșelătorie să primești o carte când tu ai început să ai alte preocupări.

Ceva care nu dă greș niciodată!

În schimb, parfumul este cea mai bine cotată alternativă. Însuși tata a adunat o colecție inepuizabilă de exemplare, spun „inepuizabilă” pentru că în fiecare an primește același lucru și această modă nu cred că se va sfârși prea devreme. E o soluție ușoară, accesibilă și general acceptată.
Vocea mamei îmi șopti, mărturisindu-mi că și aici apare o problemă: tonurile parfumului trebuie să fie cât mai neutre, nici prea dulci, nici prea fade, totul se poate lua ca un afront adus ego-ului celui care primește darul.
 
În decembrie, să visezi mărțișoare!

În concluzie, pentru a te bucura de un decembrie decent alături de ceilalți, trebuie să hoinărești prin zeci de magazine, tocindu-ți pantofii și căutând obiecte neutre pentru oameni care se tem să fie jigniți. Când am găsit un prieten franc, fără nicio stimă pentru convenții, am oferit în sfârșit ceva cuiva din inimă sau așa cum se spune, în spiritul Crăciunului, dar n-a fost să fie. El mi-a răspuns contrar așteptărilor mele, aproape dezgustat la gândul transformării relației noastre într-un troc: „Nu mai cheltui banii pe chestii de-astea!”. Teribil mai e și Crăciunul ăsta, cu toate bizareriile lui…   
După această expediere brutală, m-am hotărât să-mi fac singură un cadou: să-mi închipui că am ieșit din acest peisaj nebun și că afară e primăvară.
Exercițiul meu de imaginație n-a reușit să mă desprindă de realitatea sărbătorilor de iarnă. Nălucirile senine s-au evaporat repede, când cineva  mi-a zâmbit exploziv, urându-mi „Crăciun fericit!”, o urare din ce în ce mai lipsită de sens cu cât a fi fericit solicită acum atât de puțin (televizor, mâncare și o cunoștință nouă în fiecare lună).
Se crede că speranța moare ultima. Așadar, dacă spiritul Crăciunului a suferit un accident fatal în ultimii ani, ședințele mascate de spiritism au ca scop contactarea și comunicarea cu această „rara avis”, plecată dintre noi. Vor reuși sutele de brăduleți smulși din pădure să învie spiritul? Ori poate comediile americane cu moși Crăciuni sentimentali sau pontoși? Nu, eu pariez pe colindătorii moderni, care fac o urare la foc automat, pipăindu-și buzunarul și anticipând profitul cu luciditatea omului de afaceri cu experiență pe Wall Street.

Cristina Stancu, Colegiul Național Unirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?