Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Salvările riscă să rămână fără combustibil


Nu abuzați de numărul unic de urgență 112, pentru a solicita salvarea, recomandă conducerea Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ). Managerul instituției, medicul Mircea Stoenoiu, susține că, în perioada sărbătorilor de iarnă, foarte multe persoane solicită intervenția medicilor de la ambulanță pentru afecțiuni minore și chiar banale. Acest lucru poate duce la pierderea altor vieți.
Potrivit statisticilor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) pe trimestrul III, la numărul unic de urgență 112 au fost primite 91.974 apeluri. Dintre acestea,  67.469 au fost false, respectiv 73.36 %. Aproape jumătate au fost transferate către Ambulanță. „Serviciul de Ambulanță Vrancea a luat măsuri de suplimentare a echipajelor, dar aș recomanda tuturor cetățenilor să nu apeleze la ambulanță decât în cazurile grave, deoarece pentru disconfortul digestiv, colica biliară, puseele de tensiune pot fi procurate medicamente în cantități mici, medicamente care se eliberează fără rețete de la farmacii, cum ar fi antialgice pentru nevralgii dentare, intercostale, disconfort digestiv. Recomand medicamente ca Triferment, Espumisan, No-spa, Colebil, și antihipertensive cum ar fi Captopril, Enalapril”, spune medicul Stoenoiu.
El este de părere că numărul solicitărilor va fi mare de sărbători. În condi-țiile în care SAJ are datorii la companiile de carburanți, de 300 de mii de lei, există riscă ca ambulanțele să nu mai poată ieși din garaj. „Fac acest apel deoarece Servicul de Ambulanță are costuri și datorii foarte mari la carburant, și dacă va continua și în aceste zile consumul exagerat, riscăm să întâm-pinăm anul cu ambulanțele blocate. De exemplu, o nevralgie dentară a fost transportată de la Vintileasca la Spitalul din Vidra, iar o persoană cu o stare nevrotică după un incident, a fost transportată în aceeași zi, de trei-patru ori de la Slobozia Bradului la spitalul Dumbrăveni. Sunt pacienți care, în loc să apeleze la mijloacele de transport în comun pentru a veni la policlinică sau la spital, pentru diferite investigații, apelează la ambulanță, uneori, exagerând simptomatologia. În unele situații, suntem nevoiți să trimitem chiar echipaj cu medic. Supriza a fost să găsim pacientul la poartă, cu sacoșica în mână, pregătit pentru prezentarea la policlinică, pentru a-și ridica un referat medical pentru comisia de expertiză”, a adăugat acesta. ” Sfătuiesc și medicii care fac de gardă în spitalele din județul Vrancea să nu mai trimită decât cazurile grave la Spitalul Județean”, a atras atenția Mircea Stoenoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?