Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Restricţii pentru lucrătorii români şi bulgari


Comisia Europeană a primit până în prezent de la Marea Britanie și Irlanda notificări privind intenția acestora de a menține și după 31 decembrie 2011 măsurile tranzitorii impuse lucrătorilor români și bulgari, a confirmat vineri, pentru Agerpres, Cristina Arigho, purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, Laszlo Andor. Cea mai recentă notificare a fost trimisă vineri Comisiei de către autoritățile de la Dublin, după ce Londra făcuse același lucru în 24 noiembrie.
Tratatul de aderare din 2005 le permite țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor din România și Bulgaria pe piețele lor de forță de muncă pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a muncii în UE. Perioada de tranziție generală de șapte ani este împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani).
În decursul perioadei de 7 ani, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricțiile dacă există perturbări grave pe piața forței de muncă sau pericolul acestora (așa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
Statele membre care în prezent restricționează accesul lucrătorilor români și bulgari pe piețele lor ale forței de muncă (Belgia, Germania, Irlanda, Franța, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie și Austria) au redus restricțiile în unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate înaintea aderării României și Bulgariei la UE. Marea Britanie, Olanda și Irlanda au anunțat menținerea restricțiilor respective până la finalul anului 2013, iar Germania o relaxare a condițiilor de acces în anumite sectoare. Până la sfârșitul anului, Comisia Europeană trebuie să fie notificată de toate cele 10 state menționate în legătură cu ridicarea sau menținerea restricțiilor pentru lucrătorii români și bulgari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?