Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Bucuraţi-vă de savoarea vinului fiert


În lunile friguroase de iarnă, primul lucru la care ne gândim când intrăm în casă este cum să ne dezghețăm mai repede. După un duș fierbinte, care nu trebuie să lipsească, mergeți în bucătărie pentru a prepara rapid o băutură cu efect relaxant și revitalizant. Ciocolata caldă, cafeaua, ceaiurile, infuziile sau chiar laptele cald cu miere, sunt oricând binevenite fiindcă asigură diversitate în privința nutrienților. Vinul fiert, dincolo de șarmul caracteristic acestei băuturi alcoolice, are meritele sale în tratarea și prevenirea anumitor boli.
 
Despre istoria vinului fiert, pe scurt
Se întâmpla prin epoca medievală, când savoarea vinului fiert era descoperită alături de efectele sale benefice. Purtând la origine numele de Hipocris, după un fizician al vremii, acesta era servit mai ales de către copii în perioada Victoriană.
La prepararea sa se foloseau vin franțuzesc, miere, scorțișoară și cardamom. Către vremurile noastre, vinul fiert s-a mai „emancipat” și a devenit tot mai popular în cadrul ospețelor și diferitelor festivități culinare.  

Vinul fiert, astăzi, la diferite popoare 
Chiar dacă pretutindeni este numit generic „vin fiert”, ați fi surprinți să constatați câte diferențe există de la o țară la altă. În primul rând, trebuie precizat că nu există recomandări în privința băuturii întrebuințate, atât vinul roșu cât și vinul alb sunt potrivite dacă sunt naturale.

Å¢ările Scandinave – denumirea specifică pentru vinul fiert în nordul Europei este Glogg. Principalele ingrediente includ diferite condimente, zahăr ori sirop, și pentru puțină tărie, băuturi spirtoase precum vodkă. 
 
Germania și Franța – vinul fiert se bucură de popularitate în perioada iernii în aceste două state, și este obținut din vin roșu, vanilie și scorțișoară.
 
Polonia – în această țară, tot din Europa Centrală, vinul fiert este, de asemenea, la mare căutare. Polonezii se delectează deopotrivă cu o rețetă atipică spațiului nostru: berea fiartă.
 
România – tradiția noastră a fost în ultima perioadă completată de ingrediente sosite din afară. Pe lângă piper sau bețișoarele de scorțișoară, coaja de portocală aduce un surplus de savoare.
 
Republica Moldova – românii de peste Prut obțin gustul dorit din vin roșu, miere și piper negru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?