Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Cercetătorii de la CERN, aproape de “particula lui Dumnezeu”


Oamenii de știință care lucrează cu cel mai mare accelerator de  particule din lume, la CERN, lângă Geneva, au anunțat că sunt mai aproape decât oricând de descoperirea secolului în fizică, observarea în premieră a bosonului lui Higgs, piesa lipsă supranumită și „particula lui Dumnezeu”, despre care se crede că ar conferi masă tuturor elementelor.
Cercetătorii de la CERN au anunțat că au întocmit o „listă scurtă” cu locurile unde ar putea să se ascundă bosonul lui Higgs, și au obținut și o serie de indicii că se află aproape de descoperirea sa. „Cred că ne aflăm foarte aproape”, susține Vivek Sharma, fizician la University of California, San Diego, și coordonatorul echipei de cercetători aflați în căutarea bosonului la CERN. „Am obținut deja o serie de rezultate, dar sunt doar urmele proaspete lăsate de particula lui Dumnezeu și nu chiar particula în sine”, a mai adăugat el.
Anunțul confirmării empirice a existenței bosonului lui Higgs este așteptat de mulți ani de comunitatea științifică. Deși anunțul făcut azi nu confirmă existența acestei particule, el păstrează optimismul la un nivel ridicat, indicând faptul că descoperirea este aproape. „Este ceva cu adevărat extraordinar și cred că putem fi cu toții mândri de munca noastră”, a comentat și Fabiola Gianotti, fizician CERN și purtător de cuvânt pentru experimentul ATLAS din cadrul CERN, expe-riment ce are drept obiectiv confirmarea sau infirmarea existenței misterioasei particule.
Bosonul lui Higgs se crede că este legat de un câmp energetic (câmpul lui Higgs) ce le conferă tuturor celorlalte particule o masă. În mod ironic, fizicienii nu dispun de nicio estimare a masei pe care ar putea să o aibă particula care conferă masă tuturor celorlalte particule, așa că au avut de exa-minat o plajă foarte largă de posibilități în căutarea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?