Ediția: Luni 10 iunie 2024. Nr. 6645
Ediția: Luni 10 iunie 2024. Nr. 6645

Atenţie la jucăriile periculoase pentru copii!


Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de aproape un milion de lei agenților economici care comercializau jucării periculoase pentru copii. Perioada din apropierea sărbătorilor de iarnă este cunoscută ca una de vârf în achiziționarea jucăriilor. 
Comisarii ANPC au verificat 667 de operatori economici, dintre care 651 cu vânzare directă și 16 cu vânzare online, la 520 dintre aceștia, reprezentând 77,96 la sută, fiind găsite nereguli. Pentru neregulile constatate, ANPC a dat 603 sancțiuni, dintre care 265 de avertismente și 338 de amenzi în valoare totală de 927.400 de lei.
La controale au fost găsite nereguli în cazul cerințelor generale de siguranță – lipsa avertismentelor generale de vârstă, a indicațiilor privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum și a instrucțiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a acestora – cât și a cerințelor speciale de siguranță, la 172 de operatori economici, reprezentând 26,42 la sută din totalul ope-ratorilor controlați.
Totodată, la șapte din cele 16 site-uri de prezentare și publicitate verificate au fost găsite nereguli, în cazul acestora fiind date șase sancțiuni, dintre care trei avertismente și trei amenzi în valoarea totală de 9.000 de lei.
Cerbulescu îi sfătuiește pe părinți să cumpere jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează factură, bon fiscal, chitanță fiscală, de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație, și să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile acestuia. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?