Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Omagiu pentru apostolul ţărănimii vrâncene: Neculai Jechianu


Bustul lui Neculai Jechianu, apostolul țărănimii vrâncene din perioada interbelică, a fost dezvelit ieri, la Vrâncioaia. Evenimentul a avut loc în parcul din curtea școlii care poartă numele celui numit și „Vornicul de la Vrâncioaia” . „E mai de folos să faci ceva cât trăiești decât cu capul în nori să critici și să bârfești”, spunea Neculai Jechianu.

Dezvelirea bustului a coincis cu inaugurarea parcului din centrul comunei, investiții realizate din fondurile comunității locale și a obștilor din localitate. Edilul comunei Vrâncioaia, Ionică Danțiș, a reamintit celor prezenți la eveniment câteva dintre motivele pentru care numele Neculai Jechianu este respectat de țăranii vrânceni. „Pentru tot ceea ce a înfăptuit, numele său a rămas încrustat pentru vecie în memoria vrâncenilor”, a afirmat primarul Ionică Danțiș.
Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost prezentat de vicepreședintele administrației județene, Dragoș Bîrlădeanu.  „S-au realizat multe în cei trei ani și jumătate de când este primar Ionică Danțiș. Îl felicit pentru că este unul dintre cei mai harnici și mai destoinici primari din Vrancea. Din păcate, se puteau realiza și mai multe, dar nu vin banii de la Guvernul de la București. Nu vin nici pentru comuna Vrâncioaia, nici pentru județul Vrancea. Probabil, la anul, cu ajutorul dumneavoastră, banii pentru proiectele care mai sunt pentru loca-litatea dumneavoastră, precum apa de la Spinești, drumul până la Ploștina, drumul până la Spinești, nu în ultimul rând drumul de la Grumaz la Vrâncioaia, se vor face, însă doar cu ajutorul dumneavoastră”, a spus Dragoș Bîrlădeanu.
Născut în Văsui, comuna Vrâncioaia, Neculai Jechianu a fost învățător în satele vrâncene din zona de munte, președinte al Băncii Populare „Văsui”, fondator al Cooperativei Forestiere „Vrancea” a Obștii Văsui, fondator și director al Cooperativei Regionale de Valorificare „Unirea Vrancei” cu filiala în 9 sate din județ. În anul 1925 înființează Societatea Culturală „Tudora Vrâncioaia”. Printre funcțiile deținute se numără cea de director și ulterior președinte al Camerei de Agricultură Putna, preșe-dinte al obștii de moșneni „Muntele Frumoasele” Văsui, senator indepen-dent, deputat independent. În perioada 1940-1941 se ocupă de construirea a 7 edificii publice, respectiv biserică, școală, ocol agricol, cooperativă, primărie, baie comunală, centru seismic și dispensar, toate în comuna Vrâncioaia. A înființat Åžcoala Superioară Å¢ărănească Vrâncioaia pentru copiii din satele județului. În 1954, în urma donațiilor făcute unor săteni din zona de munte, este înființat satul Vrancea Nouă, acum Putna Seacă.
Destinul i-a fost curmat de regimul comunist. Între 1957-1963 este arestat și închis la penitenciarele Galați, Jilava, Botoșani. „Urmașilor le lăsăm îndemnul să ducă mai departe gândurile și faptele pentru ridicarea Vrancei, având călăuză dragostea și iubirea de oameni”, spunea Jechianu, într-o scrisoare către un fost elev.

O zi a satului Vrâncioaia

Despre personalitatea și opera lui Neculai Jechianu au vorbit președintele Obștii Vrâncioaia, Åžtefan Tătaru, dar și profesorul Ion Cherciu. „Nădăjduim să realizăm o zi a satului Vrâncioaia, poate chiar și a comunei, când să ne întâlnim mai mulți, într-o vreme mai călduroasă decât acum. Mă bucur că am trăit împreună acest eveniment, că am putut să fim și peste ani alături de Neculai Jechianu și el să fie alături de noi și să ne dea îndemnuri bune, așa cum i-a povățuit pe înaintașii noștri”, a afirmat profesorul Cherciu. Profesorul Vasile Å¢irbea a reamintit câteva dintre ctitoriile lăsate în urmă de Neculai Jechianu înainte de a fi aruncat în temniță de regimul comunist. „Era o autoritatea incontestabilă în probleme de agricultură, în probleme de cooperație, în probleme de activitate obștească. Prin Neculai Jechianu cinstim nu numai un om, cinstim toată obștea vrânceană”, a explicat profesorul Å¢irbea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?