Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Care produs este mai sănătos?


De-a lungul oricărei zile, suntem puși în situația de a face alegeri care ne pot aduce beneficii sau dimpotrivă, ne pot dauna. Când vine vorba de sănătate, lucrurile sunt cu atât mai complicate, iar atenția ni se îndreaptă către calitatea alimentelor cumpărate.
Pentru că au gust și aspect asemănător, untul și margarina au generat o controversă care persistă și astăzi în rândul consumatorilor: „Care produs este mai sănătos?”.  
Untul este un aliment natural, obținut din lapte prin procese biologice și fizice, fără adaosuri de substanțe chimice. Acesta conține colesterol și gră-simi saturate care, dacă ajung în sânge într-o cantitate prea mare, pot dăuna sistemului cardiovascular. Untul nu este rău în sine, fiind un aliment care favorizează digestia atunci când este consumat cu moderație (30 g/zi). Tototdată, untul este o sursă importantă de vitamina A, vitamina E, vitamina K, vitamina D etc, precum și de minerale cu rol antioxidant.
De cealaltă parte, margarina este un produs obținut industrial, prin hidrogenarea unor grăsimi vegetale, în prezența unor catalizatori de nichel. Margarina este asociată frecvent cu temutele E-uri, cu unele boli neurodegenerative și cardiovasculare. S-a constatat că grăsimile hidrogenate sunt responsabile în mare măsură pentru apariția celulitei, pentru slăbirea sistemului imunitar în calea infecțiilor ș chiar pentru unele forme de cancer.
În principiu, cu cât produsul va avea o consistență mai solidă cu atât înseamnă că deține o cantitate mai mare de gră-simi trans. Asemenea grăsimilor saturate, cele trans pot reduce nivelul colesterolului bun (HDL) din organism. De precizat însă că în concordanță cu tehnologia întrebuințată de producători, nu toate produsele din această categorie sunt dăunătoare în egală măsură. Indiferent de preferința dumneavoastră finală, înainte de a deschide portofelul aveți în vedere lista de ingrediente, iar după cumpărare consumul echilibrat al produselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?