Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

VIDEO ŞI GALERIE FOTO: Militarii au făcut spectacol cu blindatele


 

Ziua României a fost marcată la Focșani, așa cum nu s-a mai întâmplat de foarte multă vreme. Sute de oameni au participat la ceremonialul și la parada militară, dedicate Zilei Naționale a României. Blindatele militarilor au făcut zgomot pe strada Cuza Vodă, iar participanții i-au răsplătit pe militari cu aplauze. La eveniment au participat  președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, președintele PNL Vrancea, Nini Săpunaru, primari, personalități militare și civile, reprezentanți ai autorităților publice locale, veterani de război, militari în rezervă și în retragere.

Tricolorul țării a fluturat ieri, de Ziua Națională a României, peste tot. Ceremo-nialul dedicat acestei zilei importante din viața fiecărui român,s-a ținut în fața Monumentului Independenței, de pe strada Cuza Vodă din Focșani. Președintele Consilului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat că toți românii trebuie să trăiască decent, într-o țară liberă.
„Cu ocazia Zilei Naționale, bărbați, femei, copii, politicieni, șeful statului, guvern, parlamentul țării trebuie să își aducă aminte de fiecare dată sacrificiile pe care le-au făcut înaintașii noștri ca să avem o țară întreagă, așa cum s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918, să avem o țară liberă, o țară în care acest popor trebuie să trăiască decent”, a afirmat Marian Oprișan.  
La manifestările de la Monumentul Independenței a participat și un grup de săteni de la Broșteni, membri ai organizației de pensionari din localitate. Aceștia s-au „înarmat” cu pancarte pe care scria „România, te iubesc” și „România, Vrancea te iubește”.  „E o manifestare de-dicată Zilei Naționale, iar noi, pensionarii, suntem mândri pentru că noi am clădit România, noi am făcut ce este la ora asta. Acest tânăr este viitor nostru, cel care ne va asigura pensia”, a spus Ion Tofan, arătând spre cel mai tânăr membru al grupului, Alin Bătărâgă.
Bătrânii spun că în România anului 2011 au ajuns de „râsul lumii” cu un guvern care știe doar să taie pensiile și nu asigură locuri de muncă pentru tinerii nevoiți să plece în străinătate. „Acum am cam ajuns de râsul lumii. Noi, care am clădit această țară, noi nu mai avem pensie. Nouă ne ia din pensie. Ar fi fost bine dacă nu ar fi plecat românii noștri în altă țară. Ar fi fost bine dacă am fi păstrat locurile de muncă aici, unde le-am clădit noi, pensio-narii de astăzi”, Ion Tofan.

„Sunt român și mă mândresc cu asta”

Oamenii au fost extrem de încântați de ceea ce au văzut și nu au plecat spre case până când ceremonialul nu s-a încheiat. Potrivit acestora, Ziua de 1 Decembrie este una una încărcată de istorie. „Este o zi importantă pentru  fiecare dintre noi. Dacă de obicei suntem supărați și mâhniți că trăim în România, astăzi (ieri – n.r) suntem mândri că ne-am născut în această țară frumoasă. Îmi place să văd tricolorul arborat peste tot, mă duce cu gândul la patriotism. Cel mai tare m-a impresionat parada militară. Când îi vezi pe acești oameni în aceste mașinării blindate te trec fiorii. Sunt momente care te marchează și care te fac să fii mândru că ești român. Mi-aș dori ca la anul, pe vremea asta, să fie mai multă liniște și bunăstare. Nu cerem altceva decât o viață decentă. Dacă vom avea acest lucru cred că vom fi și mai mândri că suntem români”, ne-a spus Nicu Bratu.
Dacă pentru unii Ziua Națională a fost un prilej bun de a mai ieși în lume, pentru alții aceasta are o semnificație aparte. „Pentru mine Ziua de 1 Decembrie este o zi cu totul și cu totul specială. Astăzi, mă simt mai bine decât atunci când este ziua mea de naștere. Sunt român și mă mândresc cu asta. Å¢ara în care m-am născut este unică și nu aș vrea niciodată să plec de aici. Singurul lucru pe care mi-l doresc este liniștea. Dacă avem liniște avem de toate. Este păcat că în ultima vreme românii sunt triști și nemulțumiți din cauza greutăților care dau peste ei la tot pasul. I-aș ruga pe cei care ne conduc să fie ceva mai atenți la ceea ce fac și să aibă grijă de poporul român, un popor demn și mândru”, ne-a spus și Ionela Petre.

Focșănenii au venit cu mic cu mare

După oficierea slujbei religioase a urmat depunerea de coroane. Tehnica din dotarea Brigăzii 8 Larom „Alexandru Ioan Cuza”, cea din dotarea ISU, IPJ și IJJ a fost prezentată vrâncenilor care au ieșit în stradă cu mic cu mare. Rând pe rând, blindatele militarilor și mașinile  pompierilor, jandarmilor și polițiștilor au trecut prin fața celor prezenți stârnind ropote de aplauze. Copiii, prezenți și ei cu zecile la manifestările de ieri, au fost cei mai încântați de ceea ce au văzut. „Cel mai mult mi-au plăcut militarii care au trecut pe aici cu mașinile. Nu am mai văzut niciodată niște mașini așa de mari. Åži mi-a mai plăcut și un domn care era într-o dubă albastră cu o pușcă. Åžtiu că este Ziua României pentru că mi-a spus mama”, ne-a spus Andrei, un băiețel de șase ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?