Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Starea educaţiei, reclamată Comisiei Europene


FSLI a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou, în care prezintă starea sistemului de învățământ din România și situația debutanților din preuniversitar care câștigă lunar sub 200 de euro, și semnalează încălcarea Legii educației prin alocarea a 2% din PIB în loc de 6%. „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ din România este în situația de a desfă-șura acțiuni de protest continue, împotriva politicii guvernamentale care va avea drept consecință distrugerea învățământului românesc. Zeci de profesori au pichetat în ultimile două săptămâni sediul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, iar protestele vor continua și în perioada următoare”, scrie FSLI în memoriul trimis luni comi-sarului European pentru Educație, Cultură, Multi-lingvism, Tineret și Sport, Androulla Vassiliou.
FSLI susține în document că cere Guvernului și Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului să respecte Legea Educației Naționale și să acorde 6% din PIB pentru finanțarea educației naționale, nu 2% cum este prevăzut în propunerea bugetul aprobat deja de Executiv pentru anul 2012.
Federația reclamă totodată salariul extrem de mic al unui profesor debutant și intenția autorităților de a distruge mișcarea sindicală. „Este greu de crezut, dar dureros de adevărat, că într-o țară membră a Uniunii Europene un cadru didactic, un cetățean al Europei, poate supraviețui cu 156,32 euro pe lună, în condițiile în care prețurile sunt comparabile cu cele din țările dezvoltate ale UE! În același timp, Guvernul României a început o ac-țiune extrem de bine concertată cu scopul de a distruge dialogul social în sistemul de educație și de a deființa mișcarea sindicală”, mai scriu sindicaliștii în memo-riul adresat comisarului european Androulla Vassiliou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?