Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Costurile pentru întreţinerea sediilor ministerelor depăşesc 500 milioane euro


Guvernul ar economisi anual 150-200 milioane euro numai în ministere dacă ar amenaja în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari deținute de stat spații în care să funcționeze împreună mai multe astfel de instituții, costurile pentru întreținerea sediilor depășind în prezent 500 milioane euro. Cele 15 ministere reprezentate în Cabinet, alături de Ministerul Public, Secretariatul General al Guvernului și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului și excluzând nou-înființatul Minister al Afacerilor Europene, au consumat în acest an de la buget circa două miliarde lei (echivalent a aproximativ 500 milioane euro) numai pentru întreținerea propriilor sedii. Banii au fost folosiți pentru rechizite de birou, materiale pentru curățenie, încălzit, iluminat, apă, canal, salubritate și reparații curente, precum și pentru achi-ziționarea de mijloace de transport, mobilier, servicii de telecomunicații.
La același număr de ministere, cheltuielile totale pentru întreținerea sediilor au crescut de la 1,7 miliarde lei anul trecut la 2 mi-liarde lei în acest an și sunt indicate în continuare în creștere, la 2,2 mi-liarde lei în proiecțiile bugetare pentru anul viitor. Cheltuielile sunt pregătite deja să crească și în intervalul 2013-2015 la peste 2 miliarde lei, costuri care ar urma să urce semnificativ în condițiile în care mai multe ministere nici nu și-au bugetat încă serviciile de întreținere.
Cei mai mulți bani sunt cheltuiți de stat pentru rechizite de birou, materiale curățenie, încălzit, iluminat, apă, canal, salubritate și reparații curente, totalul fondurilor alocate acestor servicii urmând să crească anul viitor la 1,3 miliarde lei, de la 1,26 miliarde lei în acest an. Pentru intervalul 2013-2015 se va ajunge să fie plătit și mai mult pentru servicii de întreținere a sediilor ministerelor, cheltuielile fiind estimate să depășească în această perioadă 1,5 miliarde lei anual.
Pentru cumpărarea de mașini, mobilier și aparatură birotică, fondurile alocate ministerelor s-au dublat de la un an la altul, ajungând de la 289,2 mi-lioane lei anul trecut la 457,6 mi-lioane lei cheltuite în acest an. Achizițiile nu se opresc aici, pentru anul viitor fiind deja bugetate alte 503,8 milioane lei pentru astfel de echipamente.
Achizițiile de mijloace de transport atrag alte cheltuieli pentru carburanți și piese de schimb, fondurile alocate în acest sens dublându-se de asemenea în interval de un singur an, de la 123,9 milioane lei anul trecut la 221,6 milioane lei în acest an și urmând să ajungă la 235,7 milioane lei anul viitor. Pentru intervalul 2013-2015, Guvernul este pregătit deja să scoată de la buget un total de 614,7 milioane lei numai pentru carburanți auto și piese de schimb.
Toate aceste cheltuieli ar putea fi reduse măcar cu 150-200 milioane euro anual dacă Guvernul ar decide ca în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari deținute de stat să funcționeze împreună câte 4-5 ministere, fără a mai lua în calcul economiile semnificative care ar rezulta din aplicarea acestui sistem la nivelul altor instituții pu-blice, al agențiilor guvernamentale și al administrației publice locale. Suplimentar acestor economii, bugetul de stat ar putea fi alimentat și cu fonduri obținute din vânzarea sau închirierea clădirilor în care au funcționat ministerele delocalizate.
Un raport elaborat în toamna acestui an de PricewaterhouseCoopers România pentru Camera Deputaților arăta că în următorii ani pot fi obținute economii semnificative prin mai multe măsuri de eficientizare, precum repartizarea eficientă a spațiilor, reducerea cheltuielilor prin vânzare/casare a stocurilor fără mișcare, diminuarea cheltuielilor cu utilitățile, înnoirea parcului auto prin încheierea unor contracte de leasing operațional, centralizarea procesului de achiziții publice.
Cu cei 150-200 milioane euro economisiți dacă sediile ministerelor ar fi amenaja în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari deținute de stat s-ar putea construi între 3.000 și 4.000 de locuințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?