Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

USL va declanşa procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu


Liderii Uniunii Social Liberale (USL) au anunțat ieri că declanșează procedura de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu. „Domnul Băsescu a reușit din 2009 să își subjuge în totalitate Guvernul. Nu mai există Guvern, există Traian Băsescu care anunță măsuri guvernamentale. A reușit să ocolească sau să își subordoneze Parlamentul. (…) Domnul Băsescu mai are o singură redută, care se cheamă Justiția, motiv pentru care se duce la CSM să le spună judecătorilor cum ar trebui să judece, se duce la DNA și anunță cine va fi șef în continuare. Asta nu este treaba lui Băsescu, ci a magistraților. Lucrurile ni se par foarte grave, deci suntem obligați să reacționăm”, a declarat preșe-dintele PSD, Victor Ponta.
El a spus că articolele din Constituție despre care USL apre-ciază că au fost încălcate de preșe-dinte vor figura în cererea care va fi adresată Parlamentului și Curții Constituționale. Ponta a precizat că avizul Curții Constituționale asupra cererii de suspendare este consultativ, judecătorii trebuind doar să verifice legalitatea cererii și respectarea procedurii constituționale. Întrebat cum va reacționa USL dacă procedura de suspendare va fi un eșec, Ponta a răspuns: „Oamenii vor să îl demită pe Băsescu, dar îl apără niște parlamentari cumpărați și șantajați”.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a susținut că acest demers al USL „nu e un moft, nu e o invenție de agendă”. „Practic, voința și acțiunea politică s-au concentrat în mod neconstituțional în mâna unui singur om, un om care dictează Guvernului, un om care a construit imoral și ilicit majorități parlamentare false, un om care, așa cum arată ultimele sale declarații, nu mai acceptă nici măcar în aparență să respecte independența puteri jude-cătorești”, a declarat președintele PNL.
Antonescu a afirmat că PSD, PNL și PC urmează să desemneze reprezentanți proprii într-o comisie comună a USL care să redacteze cererea de suspendare care va fi trimisă Parlamentului. „Probabil într-o săptămână vom avea acest document finalizat”, a menționat Antonescu. El a precizat că, ulterior, va avea loc o discuție în grupurile parlamentare reunite și, dacă grupurile vor asuma această propunere, aceasta va fi inițiată, pe traseul parlamentar stabilit de Constituție. Crin Antonescu a mai spus că USL își propune să inițieze o largă dezbatere publică în legătură cu acest act politic și, în cursul acestei dezbateri publice, în funcție de calendarul ce va fi stabilit, să se încerce conturarea în jurul acestui demers a unui larg curent public.

PC susține inițiativa USL

‘PC consideră că este o necesitate a populației în momentul de față de a continua această procedură, ca atare susținem cu toate forțele pe care le are PC procedura de suspendare a președintelui Traian Băsescu’, a declarat derul conservator Daniel Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?