Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Viitorii artiști, înghesuiţi în clase neaerisite


Liceul de Artă „Gh.  Tattarescu” din Focșani își desfășoară cursurile în trei clădiri, departe una de cealaltă, fiind singura unitate de învățământ din județ care se confruntă cu o astfel de situație. Dacă guvernanții ar fi dat bani pentru finalizarea lucrărilor la clădirea din spatele Inspectoratului Åžcolar, de fapt corpul B al Åžcolii nr. 3, o parte din cursuri s-ar fi putut desfășura în acea locație. Numai că Ministerul Educației nu a alocat fondurile necesare, așa că stadiul lucrărilor a rămas la 72 la sută. Clădirea ar fi trebuit finalizată în urmă cu 10 ani.

Cei aproximativ 300 de elevi ai Liceului de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani sunt nevoiți să studieze în condiții greu de imaginat, respectiv în săli de clasă mici și îngrămădite. Artiștii în devenire nu benefi-ciază de un nimim confort pentru a putea da frâu liber imaginației, ci stau înghesuiți în încăperi prost aerisite. De fapt stau în niște camere de cămin, care nu pot fi considerate săli de clasă. Ca și cum nu ar suficient, Åžcoala „Åžtefan cel Mare” din Focșani, unde învață elevii de la secția de muzică, atunci când studiază instrumentele, intră într-un amplu proces de reabilitare. În aceste condiții, cele 15 săli de clasă ocupate trebuie lăsate libere pentru efectuarea lucrărilor. 
Chiar dacă ar fi finalizată construcția clădirii din imediata apropiere a Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, tot nu ar avea suficiente spații pentru desfășurarea atelierelor, dar măcar orele de cultură generală s-ar dsfășura în clase standard. Deși se pregătesc pentru o cariera artistică, elevii nu dispun de o sală de spectacole, unde să își poată etala talentele.
Elevii Liceului de Artă învață în cadrul a trei unități de învățământ. La sediul propriu-zis sunt disponibile 16 săli de clasă, unde elevii desfășoară orele de cultură generală. Alte 10 săli de clasă le sunt rezervate la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, iar alte câteva clase sunt încă funcționale la Åžcoala „Åžtefan cel Mare”. Naveta pe care elevii o fac zilnic de la sediul Liceului la celalalte unități de învățământ, pentru a participa la orele de practică, este epuizantă. Åži riscantă. „Dacă ar fi să ni se dea clădirea de lângă Inspectoratul Åžcolar, am merge cu clasele de cultură generală, sperăm și cu atelierele de artă plastică, în nici un caz nu cu atelierele de muzică. Efectiv nu pot repeta doi elevi la instrument în aceeași sală, deoarece au nevoie de liniște și atunci nu știm ce vom face. Este foarte delicat. O să fie greu de mutat, mai ales că instrumentele sunt mari și se pot deteriora, mai ales că avem și piane mai vechi. Eu sper să intre în reabilitare pe etaje și să putem să ne organizăm într-un fel atelierele tot la Åžcoala «Ştefan cel Mare». Dacă ar fi dat drumul la sediul repectiv (din spatele ISJ-n.r.), puteam să facem o mișcare și mergeam cu clasele de cultură generală acolo, iar în locul lor amenajam sălile pentru instrumente cât de cât”, a declarat Răzvan Săcrieru, directorul Liceului de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani.

Prestigiu afectat de lipsa unui sediu decent

Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” funcționează încă din anul 1995 și este o unitate de învățământ de prestigiu nu doar pentru Focșani, ci chiar la nivel județean. În prezent, aici învață 76 de elevi de clasele V – VIII și alți 275 elevi de liceu. Reputația unei instituții de învățământ, care modelează artiști, este însă știrbită de lipsa unui spațiu adecvat, unde elevii să se poată desfășura corespunzător pasiunii pe care și-o cultivă, fie că vorbim de muzică sau arte plastice. Pentru ambele domenii este nevoie de o grijă aparte, pentru că elevii nu învață altitudinea munților sau anii de domnie ai lui Åžtefan cel Mare. Învață să devină adevărați artiști!
Pe vremea când era încă inspector școlar general, profesorul Stan Rogoz a promis conducerii liceului că va soluționa problema cu spațiul, iar odată cu începerea anului școlar 2011-2012, se vor putea muta în clădirea aflată încă în construcție lângă ISJ. Cum speranțele în vorbele lui Rogoz au fost mari, directorul Săcrieru își făcuse deja planuri cum va organiza clasele, astfel încât să fie în avantajul elevilor. Numai că dezamăgirea a fost pe mă-sură. „Ideal ar fi dacă ne-am muta acolo până în primăvară, când intră Åžcoala «Ştefan cel Mare» în reabilitare. Am putea intra acolo daca s-ar face finisajele interioare cum mi s-a spus, prin ianuarie, de către domnul Rogoz.  La momentul respectiv, mi s-a spus că la 1 septembrie vom începe să funcționăm la sediul nou și chiar eram optimist, îmi fă-ceam niște planuri atunci. A venit septembrie și nu s-a întâmplat nimic. Această situație ne afectează imaginea și prestigul. Este un mare dezavantaj pentru instituție. Interesul ar fi altul pentru elevi și părinți, dacă ar fi condiții bune de studiu”, a adăugat Răzvan Săcrieru.

Elevii vor condiții decente

Situația nu îi mulțumește deloc pe elevii de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu”. Aceștia vor condiții mai bune, pentru că în situația de față le este foarte greu. „Este dificil să învățăm în clase așa înguste. Abia ne strecurăm printre bănci. Eu stau în primul rând de bănci, adică sunt în fața tablei. Ne-ar plăcea să avem și noi o sală normală, mare, în care să putem învăța civilizat”, a spus Cezar, elev în clasa a IX-a.
Elevii vor să învețe în săli de clasă mari și aerisite, unde să nu fie nevoiți să stea înghesuiți. „Clasele sunt mici, băncile sunt înghesuite și ne chinuim foarte mult cînd ieșim la tablă. Dar ne-am obișnuit, mai ales că suntem în clasa a X-a . Ne-am dori un sediu nou, dar asta nu depinde de noi. Învățăm așa cum se poate, în spațiul pe care îl avem”, a precizat Maria Smoc.

Nevoie de bani

Construirea clădirii situate în spatele sediului ISJ a început în 1997 și trebuia finalizată în 2001. Suntem însă la finele anului 2011 și mai este încă mult de lucru până când va putea fi dată în folosință. Investiția inițială a fost de 4.075.000 lei, însă plățile care s-au făcut până la 30 septembrie 2011 sunt de doar 2.738.000 lei. Constructorii au de recuperat 200.000 lei pentru lucrări efectuate, dar nedecontate. Pentru finalizarea întregii investiții, ar mai fi nevoie de 1.137.000 lei. „Extinderea corpului B de la Åžcoala numărul 3 Focșani este o investiție mai veche care ar fi trebuit  finalizată. Este finalizată în proporție de 72%, iar în anul 2010 am hotărât în Consiliul de Administrație să funcționeze începând cu acest an școlar Liceul de Artă. Dar nu îmi dau seama din ce motiv nu au mai venit bani pentru a finaliza clădirea. Totul a rămas la stadiul de speranță”, a declarat inspectorul școlar general  Iordache Bostan.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?