Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ortodocşii intră în Postul Crăciunului


Creștinii ortodocși pot servi, astăzi, ultima masă presărată cu produse de origine animală. De mâine începe Postul Crăciunului, care se va încheia pe 25 decembrie. 

Postul Crăciunului nu înseamnă numai abținerea de la mâncare „de dulce”. În acestă perioadă, credincioșii trebuie să împletească postul cu rugăciune și fapte bune. Pentru că, în principal, Biserica vorbește despre abstineța de la mâncăruri de origine animală, am dat o raită prin Piața Moldovei din Focșani, pentru a consulta prețurile și pentru a afla de la oameni dacă mai sunt dispuși să mânânce fasole, mazăre sau cartofi. „Å¢inem, ținem post! Așa face fiecare înaintea Crăciunului. Nu se mănâncă lapte, brânză, carne și ouă. În rest, trebuie să facem rugăciuni și să ne ajutăm semenii”, ne-a spus Maria Zoe, din Focșani. Dacă cei care au ajuns la o anumită vârstă se apropie din ce în ce mai tare de cele sfinte, pentru a fi judecați mai blând în lumea de apoi, tinerii nu au timp de post. „Ce prind, aia mănânc. Să mă abțin de la mâncare și să fumez… nu știu dacă mai are rost să țin post. O să am timp la bătrânețe și de cele sfinte”, dă asi-gurări George, aflat doar în trecere prin piață.
Nici cei care muncesc foarte mult nu pot ține un regim alimentar pe o durată atât de mare, astfel că preferă să postească doar miercurea și vinerea. „Eu muncesc și cu o farfurie de fasole nu fac față. Îmi e foame și trebuie să am putere de muncă”, spune Neculai Călin. În această perioadă, adevărații creștini țin post. 

Vânzătorii au tremurat ieri în Piață

Cei mai încântați de sosirea postului sunt comercianții de legume și fructe. Ei speră ca în cele șase săptămâni să mai recupereze din cheltuielile făcute la munca ogorului. Ieri, unii vânduseră mai bine, alții doar au tremurat de frig. „Am vândut foarte bine azi. Am avut o grămadă cam așa de mare și acum mai am câteva ghebe”, ne-a spus Dani State, arătându-ne cam câte ghebe „unice”, după cum scris pe cartonul ce anunța prețul, a reușit să vândă. Ceva mai departe, în interiorul pieței, un alt bărbat cu aceeași marfă. „E frig rău. Nu prea am vândut azi. Ghebele le adunăm de la Rădulești și alergăm după ele, pentru că mai sunt și alții care le vânează. După ce muncim să le adunăm, le aducem aici și nu se vând”, ne-a spus dezamăgit, bărbatul. „Am vândut ceva, ceva. Începe postul și poate merge mai bine”, ne-a spus o vânzătoare.
Mai puțin entuziaști de începerea postului erau cei care vindeau carne sau brânză și lapte. Nu se tem totuși chiar așa de tare de post. „Ei lasă, că nu ține toate lumea post”, ne-a liniștit o femeie zdravănă, de la țară. „Ce, în alți ani nu au ținut post? N-am murit de foame nici atunci!”, a adăugat ea.
Prețurile din Piața Moldovei lăsau să se vadă faptul că anul acesta fructele și legumele s-au făcut. Astfel, fasolea costa ieri 6 lei/kg, conopida 5 lei/kg, ceapa 2 lei/kg, la fel și sfecla roșie și roșiile. Morcovii au ajuns la 1,2 lei/kg, iar ardeii grași la 2,5 lei/kg. Tot acum este și perioada când gospodinele mai fac ultimele pregătiri pentru cămară.

Biserica recomandă post și rugăciune

Biserica recomandă ca postul de mâncare să fie împletit cu rugăciune și fapte bune. Preotul paroh Nicolae Cobzaru le-a explicat enoriașilor ieri, care sunt lucrurile de care trebuie să țină cont pentru ca postul să fie desăvârșit. „Perioada de post nu se referă numai la abținerea de la bucate, ci și de la fapte rele și se recomandă o înțelegere mai mare față de cei care sunt în nevoi. De asemenea, se recomandă participarea la Sfintele Slujbe, iar preoții, în acestă perioadă, oficiază Taina Sfântului Maslu, ca rugăciune stăruitoare pentru trup și suflet”, ne-a spus părintele Cobzaru. Totodată, în acest post, creștinii se vor spovedi, iar cei care primesc dezlegare se vor împărtăși. Pentru cei care sunt bolnavi, Biserica tolerează o perioadă de post mai scurtă, care să nu afecteze starea de sănătate. „Regula postului precizează să nu fie o îmbuibare a trupului cu carne și băutură. Sfinții Părinți recomandă postul cu mâncare din fructe și legume, iar pentru cei sănătoși, o singură masă după apusul soarelui”, ne-a spus preotul protopop, care aseamănă acestă perioadă cu o curățenie sufletească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?