Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Fructele deshidratate îngraşă


Pe vremuri, oamenii uscau fructele pentru a le conserva și consuma în timpul sezonului rece. Astăzi, vechea practică a pierdut mult teren în zonele rurale, iar la oraș a fost înlocuită de o alternativă puțin mai costisitoare: produsele de import. 
Fructele deshidratate nu sunt numai extrem de gustoase, pe lângă acest lucru trebuie cunoscut faptul că ele înmagazinează cantități uriașe de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Stafidele, prunele, caisele precum și produsele exotice (smochinele, curmalele) au proprietăți tonifiante, laxative, emoliente și se digeră foarte ușor. Cu cât aportul de produse uscate va fi mai variat, cu atât veți acoperi practic o gamă mai largă de beneficii.
Totuși e bine de știtut că nu aceasta este cea mai inspirată alegere în privința aportului de vitamina C. Specialiștii au constatat că fenolii (antioxidanți) din compoziția fructelor și legumelor deshidratate nu au fost afectați la fel de mult ca vitaminele C și E, dar și cantitatea acestora a fost diminuată. Din fericire, fructele uscate își păstrează integral cotinutul de fibre și fier.
Dacă urmăriți să pierdeți în greutate, fructele deshidratate sunt tocmai ceea ce nu ar trebui să vă ademenească. Aceasta din cauza conținutului foarte ridicat de calorii, superior celui întâlnit în cazul fructelor proaspete.
În timp ce o cană de afine se remarcă, de pildă, prin 84 calorii, o cană de afine uscate o va face prin 600 calorii. Explicația este că în timpul procesului de deshidratare elementele nutritive se concentrează.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?