Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO: Numărul furturilor a crescut după reorganizarea poliţiei rurale


 

Reorganizarea secțiilor de poliție din mediul rural a avut ca rezultat o creștere a numărului furturilor înregistrate în comunele vrâncene. Zonele preferate de hoți sunt localitățile arondate secțiilor Măicănești, Cotești și Focșani. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea au arătat, ieri, că printre primele rezultate ale reorganizării se mai numără creșterea infracțiunilor de ultraj la polițiști, dar și lipsa pazei fizice la nivelul comunelor și pasivitatea deținătorilor de bunuri și valori în organizarea măsurilor de asiguarea securității acestora.

Conducerea Poliției vrâncene a prezentat, ieri, primele efecte ale reorganizării posturilor de poliție din mediul rural. „Am înre-gistrat o creștere a furturilor în mediul rural, îndeosebi în zona Secțiilor Rurale: Măicănești, Cotești și Focșani”, a afirmat comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică. Pe lista aspectelor negative se mai află creșterea consumului de carburanți, a infracțiunilor de ultraj la polițiști, dar și lipsa pazei fizice la nivelul comunelor și pasivitatea deținătorilor de bunuri și va-lori în organizarea măsurilor de asiguare a securității acestora.
Comisarul șef Ionel Popescu, șeful IPJ Vrancea, a încercat să scuze incoerența deciziilor luate de conducerea MAI și a spus că această creștere a furturilor sesizate se încadrează în parametri normali, ținând cont că este vorba de sesizări minore, cum ar fi furturi de produse agricole. În plus, a explicat inspectorul șef, creșterea numărului de sesizări s-a datorat și prezenței polițiștilor în rândul oamenilor. „E prematur să facem o analiză după două luni de funcționare, dar era de așteptat acest lucru (creșterea numărului de sesizări n.r.). Vizibilitatea și faptul că sunt prezenți mai mult polițiștii, îi fac pe oameni să sesizeze mai frecvent furturile minore. A fost campania de toamnă, când furturile de pe câmp traversează o anumită creștere față de celelalte perioade ale anului. Însă, având nuclee de polițiști cu calificare superioară la secții, s-au constituit mai rapid decât în alte dăți cercurile de suspecți, ceea ce nu este tocmai facil și avem și posibilitatea de destructurare a acestor grupări, care activează în această zonă rurală”, a declarat comisarul șef Ionel Popescu.

Polițiștii rurali lucrează în trei schimburi

Pe lista aspectelor pozitive a reorganizării poliției rurale enumerate de conducerea IPJ Vrancea se numără predictibilitatea programului polițiștilor și a decontărilor, organizarea dispozitivului de ordine și siguranță publică în trei schimburi, posibilitatea intervenției cu polițiști de la investigarea criminalității, jandarmi sau alte forțe specializate.
La nivelul județului Vrancea au fost înființate zece secții de poliție rurală, în care au fost comasate toate cele 68 de comune, implicit Polițiile și Posturile Comunale. Cinci posturi de poliție, respectiv Bolotești, Boghești, Nereju, Tănăsoaia și Sihlea, au rămas în forma în care erau anterior reorganizării.

2.306 infracțiuni înregistrate în Vrancea

Comisarul șef Ionel Popescu a declarat că, în primele nouă luni, în Vrancea au fost înregistrate 2.306 infrațiuni, mai puțin decât media națională, care este de 2.440 infracțiuni. „E o creștere, dar nu foarte mare. E o evoluție în parametri normali”, a afirmat inspectorul șef al IPJ Vrancea, precizând că județul Vrancea se află pe poziția 25 la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?