Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Chelaru consideră nejustificate afirmaţiile preşedintelui Băsescu


Vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) îi răspunde preșe-dintelui Traian Băsescu la scrisorile transmise subliniind că majoritatea parlamentară formată din PDL, UDMR și UNPR este cea care are datoria să susțină proiectele Guvernului și apreciază ca nejustificate afirmațiile acestuia potrivit cărora Senatul, în ansamblul lui, s-a compromis și că Parlamentul este o frână în calea proceselor de reformă.
‘’Opoziția, prin însăși definiția sa, este gruparea politică ce se opune majorității. Altfel spus, majoritatea decide și opoziția se exprimă. Vă rog să observați că, de cca 7- 8 săptămâni, în Senat, majoritatea nu a reușit să-și mobilizeze senatorii la ședințele de plen, din cei 71 de senatori aparținând Coaliției aflate la pu-tere fiind prezenți, constant, 50-55 de senatori. Ca urmare, criticile dvs. pot privi această majoritate constituită nedemocratic și nu pot fi îndreptate împotriva opoziției, care s-a manifestat conform rolului său într-un stat de drept democratic’’, afirmă vicepreședintele Senatului în răspunsul adresat șefului statului.

Chelaru subliniază că atributul ‘’fundamental’’ al Parlamentului este acela de a legifera și apreciază că ‘’instigarea’’ Executivului în le-gislație prin procedura angajării răspunderii constituie ‘’un atac la fundamentele statului de drept’’, fiind inadmisibilă culpabilizarea opoziției pentru eșecul Coaliției PDL-UDMR-UNPR.
‘’Opoziția parlamentară nu subscrie la conceptul de reformă a statului, pe care actuala majoritate politică îl promovează. (…) Problema de fond a Guvernului Boc este aceea că nu mai are susținere parlamentară suficientă pentru a putea trece prin Senat legile organice, reformele propuse fiind contestate, nu doar de opoziția parlamentară și societatea civilă, ci și prin absența repetată a reprezentanților majorității parlamentare’’, punctează vicepreședintele Sena-tului.

Social-democratul precizează că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins de Senat și că reluarea votului nu mai este posibilă, ‘’deoarece ar fi încălcate grav procedurile parlamentare, creându-se un precedent deosebit de periculos pentru democrația parlamentară’’. În aceea ce privește proiectul legii asistenței sociale, vicepreședintele PSD spune că acesta va fi adoptat tacit, în data de 3 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?