Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Patronii evită eşalonarea datoriilor la stat


Patronii vrânceni nu s-au înghesuit la Fisc pentru a obține eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. Doar 16 firme din cele peste patru mii care au datorii la stat derulează eșalonări la plată, pentru o sumă totală de 3,14 milioane lei, din care 2,60 milioane lei obligații fiscale principale, 0,36 milioane lei dobânzi și 0,18 milioane lei penalități. Reprezentanții Direcției Ge-nerale a Finanțelor Publice Vrancea au declarat că a mai fost aprobată o eșalonare la plată însă aceasta a fost pierdută de societate.
„Numărul cererilor de eșalonare la plată depuse la unitățile fiscale a fost de 25 cu sume solicitate la eșalonare  de 7,27 milioane lei . Au fost aprobate 17 cereri de eșalonare la plată pentru suma de 3,16 milioane lei din care obligații fiscale principale 2,62 milioane lei și 0,54 milioane lei accesorii (0,36 milioane  lei dobânzi și 0,18 milioane lei penalități)”, au afirmat reprezentanții DGFP Vrancea.
Metoda eșalonării la plată este avantajoasă în special pentru cei care au de plată sume mici la buget. Dacă eșalonarea depășește 20 mii lei în cazul firmelor și 5 mii lei în cazul persoanelor fizice, patro-nii trebuie să ofere garanții care ajung să reprezinte chiar și 120-150% din valoarea obligațiilor fiscale, în funcție de perioada de eșalonare. Garanțiile constituite trebuie să acopere sumele eșalonate la plată, sumele amânate la plată, precum și dobânzile datorate pe perioada eșalonării la plată.
Pot beneficia de eșalonări la plată atât firmele cât și cetățenii care datorează diferite sume de bani către bugetul statului. Eșalonările la plată se vor acorda de organele fiscale competente la cererea contribuabililor, pe o perioadă de cel mult 5 ani, pentru obligațiile fiscale administrate de ANAF restante înscrise în certificatul de atestare fiscală.

Deoarece metoda eșalonării nu dat rezultatele scontate iar arieratele nu au scăzut foarte mult, guvernanții au găsit altă soluție, care îi discriminează pe patronii buni platnici. Astfel, a fost emisă Ordonanța 30 din 2011 referitor la anularea penalităților de întârziere pentru firmele care își vor plăti datoriile către bugetul general consolidat până la 31 decembrie 2011. doar la nivelul județului Vrancea sunt peste 4.800 de firme, care au datorii de 199,38 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt dobânzi. Se aplică o reducere cu 50% a penalităților de întârziere dacă obligațiile principale și dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 30 iunie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?