Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Investiţiile străine realizate în România au creat mai puţină valoare adăugată decât cele locale


Valoarea adăugată creată de companiile străine din România este mai mică decât cea a firmelor locale și cea mai scăzută din Europa Centrală, ceea ce arată că investițiile străine nu au contribuit prea mult la economia națională, a declarat joi Donato De Rosa, senior economist Banca Mondială.
De Rosa a arătat, în același timp, că există atât interpretări pozitive ale evoluției productivității și a valorii adăugate a firmelor românești comparativ cu cea a companiilor străine, cât și negative.
„Partea pozitivă este că firmele străine au fost un model pentru cele autohtone și, în același timp, au avut un efect de antrenare a mediului economic. Partea negativă este că firmele străine nu au contribuit prea mult la economia națională”, a adăugat De Rosa.
Potrivit datelor prezentate de Banca Mondială, creșterea anuală a valorii adăugate produsă de firmele străine din România a fost între 2003 și 2008 de doar 2,6%, în timp ce pentru companiile locale creșterea a fost de 5,9%. În aceste condiții, firmele locale au avut a doua cea mai mare creștere a valorii adăugate în perioada analizată din regiune, fiind depășite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%.
Pe de altă parte, firmele străine din România au avut cea mai redusă creștere anuală a valorii adăugate din Europa Centrală, cele din Cehia (4,3%), Polonia (12,4%), Slovenia (10,1%) și Estonia (2,9%) înregistrând rate superioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?