Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Cum alegem ghiveciul potrivit?


Ceramică sau plastic? Mai demult, această întrebare stârnea multe păreri controversate, între timp s-a dovedit faptul că plantele supravie-țuiesc și se simt bine atât în ghivecele din material cera-mic cât și în cele din plastic. Un singur lucru trebuie să avem în vedere: plantele care rămân pe terasă și în timpul iernii și au ghivece din lut trebuie protejate, deoarece există pericolul ca acestea să se fisureze din cauza gerului.
Ghivecele din material ceramic
Acest tip de ghivece au calitatea de a atrage umiditatea din exterior datorită pereților cu pori, dar pe de altă parte pământul se usucă mult mai repede în aceste ghivece, deoarece tot pereții trag apa din pământul proaspăt udat.
Odată cu venirea gerului, ghivecele din lut se sparg, deoarece apa din porii pereților îngheață și începe să se dilate. Pentru a evita acest lucru, este indicat să cumpărăm ghivece speciale. Lutul din care acestea sunt prelucrate este ars de mai multe ori.
 
Ghivecele din plastic
Dacă în cazul ghivecelor din ceramică este foarte important faptul că umiditatea poate fi într-o oarecare măsură reglată, în cazul celor din plastic acest lucru este decisiv și vital pentru plante.
 
Avantajele ghivecelor din plastic:
– mențin temperatura constantă, deoarece nu există acel proces de evaporare, pereții nemenținând particulele de apă în interiorul lor (în cazul ghivecelor din lut se pierd până la 2 grade C)
– nu există depuneri de sare sau de mușchi atunci când atmosfera este umedă
– sunt foarte ușor de curățat
Cu alte cuvinte, alegerea ghiveciului este o chestiune de gust. Multe persoane aleg varianta din lut deoarece aceasta inspiră căldură, însă și cea din plastic a devenit din ce mai îndrăgită datorită design-ului tot mai inovativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?