Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

„Omul din spatele autismului“


Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), Asociația „Speranța Andradei” – Centrul de zi „Micul Prinț” din Focșani și Centrul Român de Intervenție Socială și Psihoterapeutică (CRISP) organizează la Focșani, astăzi și mâine, o serie de evenimente, prin care se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra faptului că în țara noastră, autismul la tineri și adulți reprezintă o problemă gravă, ce necesită o legislație specială, informare și conștientizare din partea opiniei publice.

Conferința Națională „Omul din spatele Autismului” a debutat aseară, la Centrul Regional de Recuperare a Copilului cu Autism „Micul Prinț” din Focșani. La confe-rința de presă au participat Georgeta Crinu- președintele Asociației Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, Alice Pruteanu- vicepreședintele Asociației „Speranța Andradei” și medicul Cristina Rusu- coordonatoarea cabinetului de boli genetice din cadrul Spitalului de Copii din Iași.
Scopul evenimentului „Omul din spatele autismului” este de a arăta societății civile că în spatele celor care suferă de această boală, sunt persoane care au abilități și pot dobândi cunoștințe, astfel încât să poată duce o viață independentă. După confe-rința de presă, peste 100 de copii, părinți și specialiști au participat la Marșul Autismului, care a pornit din fața Centrului „Micul Prinț” și s-a oprit în fața Teatrului Municipal, unde participanții au înălțat baloane albastre spre cer. Marșul s-a finalizat în fața Universității „George Barițiu”, participanții fiind îmbrăcați în tricouri albastre, aceasta fiind culoarea autismului. Potrivit organizatorilor, scopul marșului a fost acela de a atrage atenția publicului larg către tulburările din spectrul autist în cazul adolescenților și adulților, fiind totodată și o invitație de a recunoaște oamenii din spatele autismului ca membri ai societății cu drepturi egale cu semenii lor. „Scopul marșului este ca societatea civilă să conștientizeze, iar cei cu autism  trebuie integrați în societate. În fața teatrului, participanții la marș, vor da drumul baloanelor, în speranța că și aceste persoane își vor găsi locul în societate”, a declarat Alice Pruteanu.
Medicul Cristina Rusu a explicat câteva dintre semnele pe care le prezintă un sugar suferind de autism, semne care ar trebuie să îi motiveze pe părinți să se prezinte la medicul specialist. „Cu cât este depistat mai devreme, cu atât mai bine. Unul dintre semnele care ar trebui să dea de înțeles părinților că micuțul lor are probleme este faptul că, atunci când o mamă își alăptează bebelușul, nu există acea fuziune ochi în ochi, sau micuțul nu întoarce capul când îl strigi. Alte semne ar fi că micuții sunt prea cuminți sau prea energici. Acestea ar fi semnele despistării precoce. Vârsta optimă pentru a integra un copil în procesul recuperativ este 1-2 ani, poate chiar mai devreme”, a explicat medicul Cristina Rusu. Potrivit organizatorilor, în județul nostru, peste 300 de persoane suferă de autism, însă, această cifră nu reprezintă numărul real de cazuri. Multe persoane sunt înscrise în statistici cu grad de handicap.

Două zile de evenimente

Astăzi și mâine, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță” vor avea loc o serie de evenimente, din cadrul Conferinței Naționale „Omul din spatele autismului”. Astăzi, la ora 11.00, va avea loc lansarea cărții „Eu sunt special”, de Peter Vermeulen, apoi vor fi organizate diferite workshopuri tematice, la care vor parti-cipa specialiști în autism din Olanda.
De menționat că organizarea acestor evenimente la Focșani nu este întâmplătoare. În Centrul Regional de Recuperare a Copilului cu Autism „Micul Prinț” din Focșani, centru creat în anul 2008 cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea și DGASPC, beneficiază de servicii, anual, peste 100 de copii cu autism atât din Vrancea, cât și din  Buzău, Galați, Tulcea, Prahova, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț și Constanța. Cu sprijinul DGASPC, o parte dintre copiii ce vin de la distanțe foarte mari sunt găzduiți, pe perioadă determinată, în Centrul Maternal, astfel încât să poată participa intensiv la programele de terapie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?