Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Formulare stufoase pentru ajutoarele de încălzire


Focșănenii care vor și au dreptul să beneficieze de ajutor de încălzire trebuie să mai aștepte formularele pentru ajutorul de la stat. Acestea vor fi tipărite de Primăria Focșani până la finele acestei săptămâni după care vor fi distribuite ENET-ului o parte, iar o parte vor rămâne la primărie. Viceprimarul Bogdan Matișan susține că formularele sunt foarte stufoase și că va dura ceva timp până când vor fi gata.

Normele de aplicare pentru ajutoarele de încălzire la energie termică furnizată în sistem centralizat, pe gaze sau lemne au fost publicate abia vinerea trecută. Astfel, Primăria Focșani va putea tipări formularele pe care solicitanții trebuie să le completeze. Însă, acest lucru va dura ceva timp și asta pentru că un singur formular conține 10-12 pa-gini. „Sunt extrem de stufoase. Se cer foarte multe informații și pentru acest lucru este nevoie de 10-12 pagini. O să apelăm și la ENET pentru a distribui asociațiilor de proprietari, iar o parte vor rămâne la primărie”, ne-a spus Bogdan Matișan.
Formularele se ridică de la ENET sau de la administratorul asociației de proprietari. Pe perioada sezonului rece, ajutoarele de încălzire vor fi acordate persoanelor cu venituri de până la 786 lei pe membru de familie, în cazul familiilor, respectiv celor cu venituri de cel mult 1.082 lei, în cazul persoanelor singure. Pentru luna octombrie, beneficiarii au răgaz toată luna pentru a completa și depune cererile și declarația pe proprie răspundere privind componența familiei și veniturile acesteia. Ulterior, până la finalul lunii noiembrie, consumatorii vor fi înștiințați dacă beneficiază sau nu de ajutorul pentru încălzirea locuinței.
De ajutorul de încălzire nu beneficiază din ce în ce mai multe persoane. Dacă, până acum, nimeni nu căuta vreo drujbă aruncată printr-un șopron, de acum angajații primăriilor sunt obligați să afle dacă beneficiarul are sau nu drujbă. De asemenea, pe lista celor interzise apar și clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu precum case de vacanță, piscine și saune. Chiar și mijloacele de transport precum motocicletă, motoretă, scuter, autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani se regăsesc pe lista „neagră” a ajutoarelor. De asemenea, de subvenție pentru încălzirea locuinței nu vor beneficia nici proprietarii autoturismelor care depășesc 1.600 centimetri cubi și nici cei care posedă remorci, scutere de apă sau utilaje agricole. În continuare, cel care deține peste 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine sau caprine ori 15 familii de albine nu are dreptul la ajutor. În schimb, cei care au cabaline nu au absolut nicio problemă.
„Noi sperăm ca până săptămâna viitoare să primim cererile tipărite de la primărie. ENET are obligația doar să le distrubuie și să le colecteze completate. Cererile se centralizează la primărie”, ne-a declarat Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al ENET. Anul trecut, pe toată perioada sezonului rece au fost depuse peste 10.000 de cereri din care doar 3.200 au fost aprobate. Prin noile reglementări va crește și numărul de dosare verificate de autoritățile publice la domiciliul solicitanților ajutorului pentru încălzire, de la 3% la 60% dintre dosarele depuse. Autoritatea publică locală nu deține în prezent îndeajuns de mulți angajați pentru a verifica peste jumătate din dosarele de ajutor de încălzire.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?