Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Învăţământul păncean, sărbătorit la 155 de ani


Învățământul de stat din orașul Panciu a fost aniversat ieri, la 155 de ani de la înființarea primei școli pe teritoriul orașului, în cadrul evenimentelor organizate sub genericul Zilei Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza”. Primul dintre acestea s-a desfășurat în incinta instituției, în prezența deputatului PSD, Ciprian Nica, precum și a oficialităților locale, reprezentate de primarul Ion Petre și viceprimarul Iulian Nica.

Cu acest prilej, invitații, din rândul cărora au făcut parte atât cadrele didactice actuale, cât și profesori pensionari de la toate unitățile de învățământ din localitate, au asistat la dezvelirea, de către primarul Ion Petre, a plăcii aniversare „155 de ani de învățământ de stat în Panciu” și ale celor cu directorii și directorii adjuncți ai liceului, începând cu 1856.
Directorul Valeriu Jalbă a subliniat încărcătura emoțională a momentului, elogiind profesorii care și-au dedicat viața activității de la cadredă. Cu acest prilej, el  le-a mulțumit fostelor sale educatoare, învățătoare și, în general, cadrelor didactice care i-au îndrumat pașii și     l-au determinat să îmbrățișeze aceeași carieră de dascăl.
Sărbătoarea învățământului păncean a fost marcată, apoi, de un scurt program artistic, susținut de elevi, în holul principal al instituției, precum și de o prezentare gastronomică, pregătită de cursanții de la profilul Tehnologic, coordonați de profesorul inginer Luminița Irimescu și maistrul George Popa.
Împlinirea celor 155 de ani a învățământului păncean a prilejuit și lansarea monografiei „Sfânta lumină a învățăturii și apostolii ei”, scrisă de profesorul de istorie Mihail C. Adafini, eveniment găzduit de Casa de Cultură. Cartea, tipărită la Cluj, în condiții grafice de excepție, cu sprijinul financiar acordat de primarul Ion Petre, beneficiază de o prefață semnată de profesorul doctor Bogdan Teodorescu, secretarul general al So-cietății de Åžtiințe Istorice din România. Invitat de onoare la lansarea de ieri, Bogdan Teodorescu a salutat apariția monografiei într-un moment în care, în România, se re-simte o anumită lipsă a lucrărilor de acest gen dedicate instituțiilor de învățământ. „Lucrări de o asemenea anvergură sunt foarte rare. Aceasta își va dovedi pe de-a întregul nu numai utilitatea, ci și dăruirea unui om care și-a dovedit, prin ea, o mare pasiune”, a spus profesorul Teodorescu.
Aprecieri pentru cartea lui Mihail Adafini au avut și colegii de breaslă ai acestuia, Costică Neagu, Constantin Macarie, Cezar Cherciu, dar și profesorul-scriitor Culiță Ioan Ușurelu. Acesta din urmă a remarcat nu numai valoarea lucrării, „a cărei greutate se măsoară în importanța informațiilor pe care le cuprinde”, ci și faptul că datorită administrației locale și a primarului Ion Petre, monografia vede lumina tiparului într-o epocă în care cultura nu mai reprezintă o prioritate pentru mulți dintre cei care ne conduc țara.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?