Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Dumbrăveni: zero locuri de muncă vacante, 9 doritori


Locurile de muncă au fost date în „urmărire generală” la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată, ieri, de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea. În localitatea Dumbrăveni nu a fost disponibil niciun loc de muncă, iar la Vulturu unul singur, și acela la Odobești, pe care s-au bătut 10 persoane. În toate locațiile, exceptând Dumbrăveni, s-au prezentat mai puțini șomeri decât locuri de muncă disponibile. Nicio persoană din cele prezente nu a fost selectată pe loc în niciuna din cele șase locații, iar agenții economici susțin că șomerii sunt din ce în ce mai puțin interesați de muncă. La ora 9.00 s-a deschis bursa la Focșani, iar la 11.30 angajatorii au strâns cv-urile colectate și au plecat.

În localitatea Dumbrăveni, Bursa locurilor de muncă a fost „praf în ochii” șomerilor. Cele nouă persoane care s-au pregătit de dimineață cu CV-uri au aflat că în localitatea lor… nu există niciun loc de muncă! AJOFM susține că a contactat 10 agenți economici din comună, numai că, ghi-nion, niciunul dintre ei nu avea locuri vacante. Cu toate acestea, nu s-a anunțat că în această localitate nu sunt ofertate joburi. Astfel, șomerii au făcut cale întoarsă, după ce au fost la bursa cu zero locuri de muncă.
Ceva mai bogată a fost bursa de la Vulturu. Aici, șomerii s-au bătut pe un singur loc de muncă, de ospătar, însă fără succes. Chiar dacă sediul societății este în Vulturu, locul de muncă era pentru punctul de lucru de la Odobești. Deci, și aici „praf în ochi”. Åži la Valea Sării tot un singur angajator s-a prezentat la bursă, cu 13 locuri de muncă vacante, pentru care au venit nouă persoane. Dacă le angaja pe toate, mai rămânea cu posturi libere, însă din raportarea AJOFM rezultă că nicio persoană nu a fost angajată pe loc. Åži în locațiile din mediul urban – Focșani, Panciu și Adjud – au fost mai multe locuri de muncă decât șomeri prezentați la bursă. Astfel, la Focșani au fost scoase la concurs 302 locuri de muncă și s-au prezentat 187 de șomeri, la Adjud oferta de muncă avea 69 de posturi și au participat doar 53 de persoane, iar la Panciu pentru 52 de joburi au venit 35 de candidați. Cei care nu și-au găsit un loc de muncă au fost direcționați către un curs de formare profesională.

A venit la bursă… chior de somn

Întâlnirea de ieri dintre angajatori și șomeri a dovedit că indemnizația de șomer este de multe ori îndeajuns pentru ca focșănenii să nu-și mai caute serviciu. De la ora 9.00 și până la 11.30 au trecut pragul Cantinei Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” 187 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre aceștia, unii aveau prea multe primăveri, alții aveau ochii lipiți de somn, iar cei mai mulți nu au convins că au chef de muncă. Forfota de dimineață nu a convins niciun angajator să încheie un contract de muncă pe loc, atât la Focșani, cât și în Panciu, Adjud, Valea Sării, Dumbrăveni și Vulturu.
Dacă în alți ani întâlneam cazuri în care agentul economic era convins pe loc de aptitudinile viitorului angajat, de această dată angajatorii se plâng de neseriozitate și nepăsare din parte candidaților. „Nu am angajat pe loc, purtăm doar discuții. Au fost două persoane care au pus problema corect din punctul nostru de vedere și m-au încântat. A venit un băiat la interviu la ora 10.00 și era chior de somn, avea ochii cârpiți de somn. Nu mă deranjează dacă vine cu cercel în nas, dar să fie profesionist”, ne-a declarat Liviu Barbu, directorul unei so-cietăți de construcții. În opinia sa, candidatul ideal trebuie să fie pe meserie, un profesionist, iar a doua condiție este corectitudinea și conduita pe care o adoptă în cadrul so-cietății.
Nici Tincuța Dumitriu nu este mulțumită de prestația candidaților și crede că acestora nu le place munca. „Noi avem posturi scoase la concurs de mai mult timp și nu am găsit oameni care să poată fi angajați. E posibil să nu le placă munca. În primul rând, când vine la o firmă întreabă ce salariu putem oferi. Interviul la noi la firmă a fost anunțat la 9.00 și ei au venit pe la 11.00, de unde am putut trage concluzia că nu au chef de muncă. Noi avem un post pentru inginer constructor și constatăm că nu mai sunt oameni care să aibă studii în acest domeniu. Munca pe șantier este destul de grea și la o vârstă de 60 de ani nu ai ce să faci pe șantier”, ne-a spus Tincuța Dumitriu, director economic. Așadar, după câteva ore de interviuri, angajatorii au făcut doar colecție de CV-uri, nu și de angajați. De angajat nu au angajat, însă în următoarea perioadă, cei care au fost mai convingători vor fi chemați la un interviu.

Tinerii caută ceva ușor

Puțin după ora 11.00, la bursa din Focșani a ajuns și un grup de tineri debusolați, dar în căutarea unui loc de muncă. Pentru ei, jobul ideal trebuie să fie cât mai ușor și cu un salariu cât mai mare. Chiar dacă lucrurile nu pot sta chiar așa, ei totuși au venit să arunce o privire. „Caut un loc de muncă. Mă uit după ceva în domeniul IT, legat de calculatoare de preferat. Am găsit ceva aici, dar rămâne de văzut dacă mă duc sau nu. Având în vedere că am terminat liceul și am luat și Bacalaureatul, ar trebui să căutăm ceva cât mai ușor pentru noi. Momentan stau acasă, sunt șomer”, ne-a spus, senin, Sorin Toader, în vârstă de 19 ani. Nu arăta de parcă nu ar avea bani și nici nu era supărat că a întârziat. Alături de acesta mai era un tânăr. Åži el șomer! „Poate găsesc un loc de muncă. Acum sunt șomer, stau acasă”, ne-a spus Bogdan Tudorache, 22 de ani, din Focșani. Nici acesta nu părea să facă orice pentru un salariu. După ce au scanat cu privirea oferta ce cuprindea 302 locuri de muncă au plecat la fel de „neocupați” cum au venit.
La polul opus se află Aurel Ivan, în vârstă de 56 de ani, din Focșani. El a fost tehnician în exploatare și nu își mai găsește un loc de muncă de ceva vreme. Unii spun că are prea multe primăveri, iar alții îi oferă locuri la care nu se pricepe. Acum a aplicat pentru un post de șofer. Pentru a-și mări plaja de opțiuni, bărbatul s-a înscris, ieri, și la un curs de formare profesională. „Sunt în căutare. Nu găsesc în domeniul în care mă pricep eu. Sunt tehnician în exploatare. Am făcut o opțiune pentru șofer, dar la vârsta mea este destul de dificil să mai găsești un loc de muncă. Deocamdată sunt șomer, banii nu ajung, mai merg pe la țară și îmi caut un loc de muncă. Dacă nu ai experiență este greu. M-am înscris și la un curs de formare pentru administrator pensiune. Având studii medii, te poți adapta și asimila cunoș-tințele”, spune Aurel Ivan, din Focșani. Dacă la Focșani bursa a fost ceva mai animată, în localitățile din mediul rural șomerii i-au ocolit pe angajații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea. Rezultatele finale ale bursei vor fi publicate peste 30 de zile calendaristice, timp în care se presupune că relațiile dintre angajat și angajator au fost stabilite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?