Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Vitamine de toamnă: C, A, E şi B6


Necesarul zilnic de vitamine nu variază doar în funcție de vârstă, de mediul în care trăim și de munca noastră, în aceeași măsură este influențat de anotimpul pe care îl parcurgem. Toamna face deja tranziția la temperaturile reci, iar organismul trebuie să beneficieze de un surplus de vitamine pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
Vitaminizarea de toamnă permite depozitarea vitaminelor și ajută la prevenirea răcelilor comune și a depresiilor din timpul toamnei și iernii.  De altfel, medicii ne recomandă să urmăm de două ori pe an o cură intensivă de vitamine: primăvara și toamna. Din fericire, în această perioadă avem suficiențe resurse pentru a nu ne lasă tulburați de schimbările exterioare. Strugurii, merele, perele, prunele, nucile, varza, ardeiul și morcovii, sunt pentru moment cele mai recomandate și la îndemână surse de sănătate.
Absolut toți strugurii ajută la eliminarea oboselii acumulate în timpul unei zile, previn bolile de inimă și îmbunătățesc activitatea renală. Aceștia conțin vitamine cu efect antioxidant care întăresc sistemul imunitar: vitaminele C, K, B2 sau B6. Un alt fruct plin de vitamine, cu efect antistres și antioxidant este gutuia. În afară de a fi un fruct ce combate cu succes răceala, este benefică prin conținutul sporit de fibre care înlesnește digestia.
Printre cele mai importante în această perioadă sunt vitaminele C,  A, E și B6, despre care vom vorbi în cele ce urmează: 
Vitamina C reprezintă un antioxidant de excepție ce contribuie la frânarea proceselor degenerative din organism. Făcând parte din grupa vitaminelor solubile în apă, vitamina C se pierde ușor și în cantități mari din organism. Organismul uman nu poate sintetiza propria vitamină C, de aceea trebuie să o procure din surse naturale, precum varza și ardeiul gras.
Vitamina A se găsește în natură sub două forme: vitamina A că atare numită și retinol, prezență în alimentele de origine animală, și provitamina A cunoscută sub denumirea de caroten, ce se găsește atât în produsele animale cât și în cele vegetale. Vitamina A ajută la reglarea tensiunii arteriale, a somnului, la bună funcționare a organelor vizuale, la menținerea sănătății mucoaselor, a pielii, a integrității organelor și a aparatului respirator. De asemenea, mineralele, glucidele și grăsimile sunt metabolizate cu ajutorul vitaminei A.
Vitamina E poate să fie stocată în organism pentru scurtă vreme, așa că este nevoie să fie permanent „reîmprospătată”. Rezultatele unor studii mai vechi arată că ajută la diminuarea riscului apariției bolilor de inimă, infarctului, diabetului și cataractei și că un consum crescut de vitamina E mărește capacitatea de reacție a sistemului imunitar. Vitamina E se găsește din abundență în uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline și uleiul de migdale.
Vitamina B6 este cu adevărat o vitamină imunitară și se găsește în cartofi, morcovi, varză, mazăre, fasole. Din păcate, lumina naturală, prepararea, conservarea și rafinarea alimentelor duce adesea la degradarea vitaminei B6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?