Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Sală de fitness şi internet wireless în cămine de liceu


Căminele de elevi din Focșani le-au luat pâinea de la gură proprietarilor de apartamente de închiriat, anul acesta. În cămine, copiilor le sunt oferite condiții decente de cazare, la prețuri avantajoase. În vreme ce persoanele care închiriază apartamente se plâng că nu au clienți, în căminele liceelor din Focșani gradul de ocupare este peste 90%.  Prețurile de cazare în cămin oscilează între 40 și 50 de lei, iar pentru masă trebuie să se achite zilnic 9,5 lei până la 11 lei.

Elevii de la țară au luat cu asalt căminele liceelor din Focșani, atrași de tarifele mici, dar și condițiile decente ce le sunt oferite. Potrivit directorilor de licee care au în administrare cămine de elevi, în anul școlar 2011 – 2012 gradul de ocupare este mai bun decât în anii anteriori, când o parte dintre elevi preferau să își găsească gazdă. De pildă, în căminul de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani mai sunt disponibile doar zece locuri. Nu este exclus ca acestea să se ocupe în cel mai scurt timp.
Prețurile atractive reprezintă un avantaj major în alegerea cazării pentru elevi, chiar dacă directorii sunt de părere că este nevoie încă de investiții pentru ca aceste cămine să arate corespunzător. „Aproape toate locurile puse la dispo-ziție au fost ocupate de elevi. Camerele au fost igienizate încă din vară. Am mai avea nevoie de mobilier nou, însă deocamdată, nu am primit fonduri din partea Ministerului Educației. Elevii sunt bine supravegheați, avem peda-gogi și supraveghetori de noapte” , a spus Mihaela Horeangă, directorul Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani. Reprezentanții căminelor școlare susțin că prețurile mici, dar și faptul că elevii sunt monitorizați în permanență, siguranța lor nefiind pusă în primejdie, i-a determinat pe mulți părinți să își îndrepte atenția către cămine. „Mai avem la fete șase locuri, iar la băieți opt locuri disponibile. Părinții doresc să își aducă copii la noi, pentru că sunt anumite reguli stricte, se pleacă doar cu bilet de voie, iar la ora 8.30 cel târziu, se închide căminul. Părinții sunt mulțumiți de felul cum îi supraveghem pe copii”, a precizat Mariana Bălosu, pedagog cu o vechime de 23 de ani.
La Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani, un elev plătește pentru cazarea la cămin 50 de lei lunar, iar pentru trei mese zilnic, oferite de luni până vineri, mai scot din buzunar alți 10 lei pe zi. Un calcul simplu arată că în fiecare lună, părinții unui elev scot din buzunar pentru masa și cazarea copilului lor suma de 250 lei.

Relaxare la sala fitness 

Åži pentru ca viața la cămin să fie cu adevărat atractivă, nu doar sigură, la căminul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” este pusă la dispo-ziția elevilor chiar și o sală de fitness, dotată cu toate cele necesare pentru ca doritorii să poată face mișcare în timpul liber, după orele de curs sau după ore întregi dedicate studiului. Există, de asemenea, și un sistem wireles, astfel că elevii care dispun de laptopuri se pot conecta oricând la internet. Masa de tenis, dar și televizorul fac ca viața la cămin să nu fie chiar atât de plictisitoare, deși pedagogii susțin că îi monitorizează pe elevi 24 de ore din 24. De tot acest confort se vor bucura în anul școlar 2011 – 2012 cele 60 de fete și 90 de băieți de la mai multe unități de învățământ din Focșani, care s-au cazat la căminul Colegiului Tehnic „Ion Mincu”. Aici, încă mai sunt disponibile 12 locuri. Un elev plătește pe lună 40 de lei pentru cazare. La această sumă se adaugă cei 11 lei contravaloarea celor trei mese calde oferite de luni până vineri inclusiv. „Anul acesta s-a făcut igienizare generală în tot căminul, inclusiv căile de acces și grupurile sanitare. Tot în anul acesta școlar, am introdus un sistem de supraveghere video în școală și cămin, în zona căilor de acces și a holurilor. Mulți dintre părinți preferă să îi aducă pe copii la cămin pentru că avem un program strict, iar nimeni nu pleacă în oraș fără bilet de voie. Am avut un părinte care a lăsat copii la noi pentru că ei au plecat în afara țării, asta în condițiie în care aveau apartament în Focșani”, a declarat Sorin Fotin, pedagog la căminul de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani.
Åži la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” au fost ocupate aproape toate locurile din cele 120 disponibile. Mai sunt libere doar 10 paturi, dar condu-cerea unității de învățământ nu-și face griji, vor fi ocupate în cel mai scurt timp de elevii care fac naveta. Åži aici cazarea este de 40 lei, iar masa zilnică 9,5 lei.

Pedagogii, adevărați părinți  

Viața în cămin îi încântă chiar și pe elevi, în ciuda tuturor restricțiilor ce le sunt impuse și a condițiilor de siguranță ce sunt adoptate. Pentru mulți elevi, experiența trăită la cămin este o adevărată lecție de viață. Aici   și-au făcut prieteni, au învățat să socializeze și mai presus de orice, au învățat să trăiască departe de părinți. Pentru mulți dintre elevii căminelor din Focșani, pedagogii sunt percepuți ca adevărați părinți, pentru că au grijă de ei și pentru că sunt oamenii pe care se pot baza în caz de nevoie. „Părinții mei sunt plecați în afară și au vrut să fiu într-un loc sigur, astfel au optat pentru cămin. Al doilea motiv este pentru că este mai ieftin, dar și faptul că aici pot socializa cu alți elevi. Au fost din satul meu tot la acest cămin mai mulți elevi și au fost mulțumiți de condiții și mâncare, la fel cum sunt și eu. Pe-dagogii sunt ca și niște părinți pentru noi. În cei doi ani de zile de când stau, au avut grijă mereu de noi. Åži anul viitor tot la cămin voi sta”, spune George Mihăilă, din satul Bordeasca, comuna Tătăranu.
Există elevi care sunt la al patrulea an consecutiv în care aleg căminul pentru a se caza pe perioada studiilor liceale și nu regretă. Dimpotrivă, spun că nu ar da nimic pe viața de cămin, care este frumoasă, uneori complicată, dar niciodată plictisitoare. „Îmi place la cămin, de aceea stau de aproape patru ani. Este un cămin cu peda-gogi buni, sunt unele restricții și asta ne ajută să creștem frumos. Părinții au dorit să vin aici pentru că nu am o situație prea bună, dar în timp, am realizat că totul a fost spre binele meu. Avem și cantină, unde să mâncăm, iar mânca-rea este foarte bună”, a povestit Mihaela Zbârciog, o elevă din Bîrsești.

Gazde multe, elevi deloc

Åži anunțurile de mică publicitate abundă de oferte. Unii oferă găzduire, alții pun la dispoziția doritorilor întreaga locuință. Nu au avut prea mare succes  anul acesta, la fel cum nu au avut nici anul trecut, chiar dacă spun ei, au mai lăsat din prețuri. Proprietarii sunt conștienți că mulți aleg căminele liceelor, dar plusează și spun că la ei „chiriașii” se pot bucura de mai multă libertate și confort. În plus, sunt proprietari care se oferă chiar și să le gătească elevilor, în schimbul unor sume de bani. Dacă un loc la o cameră de cămin pornește de la 40 de lei, pentru o gazdă, un părinte va trebui să scoată din buzunar sume cuprinse între 150 și 300 de lei, funcție de locație și condițiile oferite. Pe timpul iernii însă, prețurile se pot chiar și dubla. Cât privește închi-rierea unei garsoniere, aici prețurile pornesc de la 250 lei, pentru o zonă nu foarte bună, sumă la care se adaugă cheltuielile lunare cu utilitățile. „Încerc de mult timp să ofer o cameră spre închiriere. Condițiile sunt bune, zona este de asemenea bună, dar nu au fost foarte multe persoane interesate. Lumea sună, întrea-bă, dar când află prețul solicitat spun că vor reveni și doar atât. Nici noi nu putem practica tarife foarte mici, pentru că apoi am ieși în pierdere. Dar copilul când vine la o gazdă dispune de tot confortul și are condițiile necesare pentru a putea învăța”, a spus Maria din Focșani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?