Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Valorificaţi frunzele căzute, făcându-le compost


Dintre activitățile care pregătesc grădina din primăvară, una dintre cele mai importante se desfășoară chiar în această perioadă, și vizează înlăturarea frunzelor moarte de pe sol. Covorul uscat este inestetic, dar în niciun caz nu trebuie să ajungă la gunoi, cum adesea vedem că se întâmplă. Una dintre cele mai bune soluții, pentru cei ce locuiesc la casă, constă în transformarea materialului organic în compost, operațiune care deși pentru unii poate părea complicată, este la îndemâna oricui.
În fond, de ce să dăm banii pe compostul din magazin când ne putem gospodări singuri? Separați frunzele uscate și iarbă pe care ați tuns-o de buruieni fiindcă semințele acestora din urmă rezistă peste iarnă și produc neplăceri în lunile următoare. Alegeți un loc mai izolat din ograda, departe de casă, în care veți depozita frunzele uscate. Plecând de la premiza că dispuneți măcar de 2-3 saci de material, asterneti un strat gros de 20-30 cm, apoi adăugați un strat de pământ, și repetați acțiunea de câte ori este nevoie sfârșind cu un strat de pământ. Å¢inând cont că aveți nevoie de pământ, la fel de bine puteți depozita compostul în groapa din care îl scoateți pe acesta. 
Lăsați compostul în aer liber să se macereze până la început de primăvară când, în mod normal, ar trebui să fie omogen și bun de pus la flori sau pe terenurile care urmează a fi cultivate. După ce zăpada s-a topit puteți amestecă conținutul pentru a vedea gradul de omogenizare, iar în situația în care observați bucăți întregi mai așteptați circa o lună.  În cazul grădinilor de legume situația este mai ușoară, fiind suficientă lăsarea frunzelor pe locul unde se scutură pentru a se transforma în humus.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?