Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Interiorul spectaculos al Muzeului Antipa


Muzeul Antipa din Capitală, ce va fi redeschis sâmbătă, după aproape trei ani în care a fost în renovare, își va convinge pu-blicul că a meritat așteptarea cu o expoziție transformată total, completată cu toate găselnițele tehnologiei moderne, în care fermecătoare rămân însă tot vechile exponate. Mult așteptata redeschidere a muzeului se produce, în sfârșit, sâmbătă. Cei care vor trece pragul Muzeului Antipa își vor aminti, poate, de ultima vizită, făcută în copilărie – scheletul de Dinotherium gigantissimum, singurul complet din lume, sau renumita colecție de fluturi sunt tot acolo, dar vor descoperi și un muzeu nou-nouț. Cele 2.000 de exemplare de animele naturalizate sunt expuse în mediul lor natural recreat, alături de vecinii sau dușmanii lor din acest habitat, în ipostaze cât mai naturale: o haită de lupi atacă un cerb, ceea ce este ilustrat și într-un film proiectat alături, sau un pui de struț iese din ou.
Din adâncul mărilor până în savana africană sau la Polul Nord, sunt puse în lumina reflectoarelor, potrivită și aceasta pentru a ilustra un anumit moment din zi sau felul în care se vede în apă, tot felul de specii de animale, despre care publicul se poate informa îndelung cu ajutorul info touch-urilor. Nu lipsesc sunetele sau proiecțiile ilustrative.

Schelete printre ghețari

La intrare, vizitatorii vor vedea mai întâi scheletul unui mastodont din America de Nord și, pe pereți, două trofee cu capete de elefant. După aceste exponate impresionante, ei vor putea descoperi, la demisol, fauna României. Într-o dioramă de 17 metri lungime, ca un acvariu uriaș, sunt expuși pești na-turalizați din Marea Neagră. Urmează speciile din apele dulci, lunca inun-dabilă a Dunării, Delta Dunării, stepa, Bărăganul, Subcarpații, zona alpină și așa mai departe. La capătul drumului, se va trece printr-un culoar strâmt de peșteră reconstituită, care era în muzeu și înainte de modernizare, dar a fost extins. Au fost reproduse desene rupestre și plasate oase umane, ca cele descoperite în Carpați, dar și în Ghețarul de la Scărișoara, la scară redusă.
La parter, se poate vedea fauna Globului, cu urși polari și foci plutind pe bucăți de gheață, speciile exotice din Madagascar până în India și Australia, până la insecte de toate formele, mărimile și culorile. De asemenea, există o secțiune dedicată rocilor și mineralelor, o sală cu trofee, unde sunt întinse și piei de șarpe, o zonă unde sunt expuși „Uriașii mărilor” – schelete de morsă, narval și balenă cu cocoașă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?