Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Românii cu trei credite sunt expuşi la creşterea dobânzilor


Gradul mare de îndatorare al populației și-a temperat ritmul de creștere anul trecut și în primele luni ale acestui an, rămânând însă la un nivel ce reclamă monitorizare atentă și, eventual, măsuri suplimentare de remediere, potrivit BNR.
„Temperarea îndatorării este consecința atât a unor factori de ofertă (standardele și termenii creditării practicate de bănci s-au menținut la un nivel ridicat de restrictivitate), cât și a unor influențe din partea cererii”, se arată în raportul de stabilitate al BNR.
În raportul băncii centrale se arată că ponderea serviciului datoriei în venitul disponibil al debitorilor îndatorați pentru cumpărarea unui imobil s-a majorat în perioada decembrie 2009-iunie 2011 cu patru puncte procentuale, ajungând la 49%, iar ponderea datoriilor financiare ale populației la bănci și IFN a ajuns, la sfârșitul anului 2010, la 11% în cazul raportării la totalul activelor, respectiv la 78% din venitul disponibil.
Datele băncii centrale arată că la jumătatea acestui an, numărul persoanelor cu credite la bănci sau IFN era de circa 4,2 mi-lioane persoane, respectiv circa 43% din populația activă a României, în scădere cu 6 puncte procentuale față de anul 2009.
Totodată, aproximativ 450.000 persoane s-au îndatorat atât la bănci, cât și la IFN. Acestea au în medie trei credite (două la bănci și unul la IFN) și reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori. În iunie 2011, rata de neperformanță generată de acest segment în sectorul bancar a fost de 15,8%, față de 7,9% pe ansamblul sectorului populației.
În ipoteza creșterii cu un punct procentual a ratelor dobânzii la creditele în euro (reprezentând circa 80% din stocul de credite în valută în iunie 2011), serviciul anual al datoriei pentru un de-bitor care deține un credit imobiliar s-ar majora în medie cu 7,8%, în timp ce pentru un credit de consum fără garanție ipotecară serviciul anual al datoriei ar fi, în medie, cu 2,6% mai ridicat.
De asemenea, ponderea consi-derabilă a creditelor acordate în condiții promoționale în perioada 2007-2011 (aproximativ 40 la sută din creditele nou acordate în lei și în euro) ar putea crește suplimentar efectul asupra serviciului datoriei, odată cu terminarea perioadei de promoție.
„Creșterea gradului de cultură financiară a po-pulației este o necesitate pentru gestionarea mai bună a îndatorării, astfel încât viitoarele decizii de acest fel să fie luate pe baza unei mai bune cunoașteri a riscurilor”, se mai arată în raportul BNR.
Banca centrală arată că îndatorarea ridicată a populației ar putea indica și că modelul actual de desfășurare a activității bancare trebuie să se modifice pe termen mediu, prin canalizarea într-o mai mare măsură a acti-vității spre segmentul firmelor din sectorul privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?