Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Sute de vrânceni cer divorţul la Judecătorie


Vrâncenii ori sunt zgârciți, ori nu au bani să divorțeze la ofițerul de stare civilă sau la notar. Prin urmare, preferă să ajungă tot în fața instanței de judecată. Căci este gratis. La vremurile pe care le trăim, mai mult ca sigur că viitori foști soți apelează la instanța de judecată din motive financiare, dat fiind că un divorț în altă parte costă câteva sute de lei.

Chiar dacă au la dispoziție, de aproape un an, posibilitea de a divorța la notar sau la ofițerul de stare civilă, vrâncenii continuă să se îngrămădească în fața instanțelor de judecată pentru a se despărți de cei pe care nu îi mai consideră potriviți pentru a-și împărți casa și viața. De la începutul anului și până în prezent, 450 de cupluri căsătorite au dorit să desfacă legământul certificatului de căsătorie la Judecătoria Focșani.
Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, printre acestea au fost și cupluri care au dorit să de despartă prin acord, dar au ales tot calea instanței de judecată, chiar dacă legea le dă posibi-litatea de a divorța la notar sau la ofițerul de stare civilă. „Oamenii nu știu încă că pot divorța la notar sau la primărie. În continuare avem foarte multe dosare de divorț pe rolul instanței”, ne-a spus judecătoarea Daniela Matache, președintele Judecătoriei Focșani.
Åži la Judecătoriile Adjud sau Panciu sunt pe rol sau au fost soluționate de la începutul anului, zeci de dosare. La Adjud, spre exemplu, de la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat 73 de dosare având ca obiect divorțul, în timp ce la instanța pănceană, 64 de cupluri au ales să-și desfacă destinele de cei pe care i-au considerat jumătatea vieții lor.
Pentru familiile care nu au copii minor născuți din căsătorie sau adoptați, calea cea mai simplă este divorțul la notar sau la primărie, contra cost. Cererea de divorț se depune de cei doi soți. Notarul sau ofițerul de stare civilă le vor acorda termen de 30 de zile, în cazul în care cei doi se vor răzgândi și își vor retrage cererea. Când vor reveni în fața ofițerului, vor preciza dacă stăruie în desfa-cerea căsătoriei și li se va eli-bera certificatul de divorț fără să facă vreo mențiune asupra culpei vreunuia dintre soți. În cazul în care soții nu se înțeleg cu privire la numele de familie pe care să îl poarte după desfacerea căsătoriei, ofițerul ar putea să le respingă cererea de divorț și să îi îndrume la instanța de judecată. Împotriva refuzului ofițerului de respingere a cererii nu există cale de atac. Căsătoria poate fi considerată desfăcută din ziua când hotărârea prin care se va pronunța divorțul va rămâne irevocabilă, respectiv la data eliberării certificatului de divorț.

Rufe murdare spălate în public

Unii, care în timpul relației au acumulat în ei frustrări, nemulțumiri sau regrete, preferă să își spele rufele în public și să audă o întreagă sală de judecată ce năpastă a fost soțul sau soția pentru viața sa. Zilele trecute, o nevastă nervoasă, cu un copilaș în brațe, își urmărea soțul pe holul Tribunalului Vrancea pentru a-i aduce la cunoștință într-un mod în care să afle lumea întreagă, că îl va face să plătească și pensie alimentară micuțului, dar și pentru toate nemulțumirile legate de relația lor. Probabil că dacă nu ar fi fost apostrofată de jandarmi, doamna nervoasă i-ar fi aplicat și o corecție soțului. Åži pentru ca aceste procese să fie și mai condimentate cu amănunte picante din viața celor doi soți, Noul Cod Civil, care va intra în vigoare la data de 1 octombrie 2011, va da posibilitatea soțului care se consideră înșelat să ceară daune de la cel care „i-a pus coarne”. Cu siguranță că administrarea probelor în astfel de dosare va crea un adevărat circ în ședințele de judecată și cu siguranță că mulți se vor îngrămădi să obțină bani de la celălalt, măcar din răzbunare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?