Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Podgorenii cer 1,5 lei pe kilogramul de struguri


Producția de struguri este mai mică decât anul trecut în podgoria Panciu. Podgorenii spun însă că strugurii sunt de o calitate foarte bună.

Podgorenii pănceni, membri ai Asociației „Vitis”, vor ca strugurii obținuți din recolta acestui an să fie comercializați cu cel puțin 1,5 lei kilogramul. „Este vorba despre prețul pentru strugurii de vin. Pentru strugurii de masă, cel mai bun preț ar fi de 2 lei pe kilogram”, a precizat președintele asociației, inginerul Valentin Popescu.
Potrivit acestuia, prețurile la cele două categorii de struguri au fost calculate în funcție de ceea ce s-a cheltuit, în medie, în cursul anului, pentru întreținerea unui hectar de vie. „S-au luat în consi-derație cheltuielile cu motorina, pesticidele, tratamentele specifice și cele ocazionate de mâna de lucru. Anul trecut, pe un hectar de vie bine întreținut, atât în ceea ce privește starea de sănătate, cât și a solului, cheltuielile s-au ridicat la aproximativ 6.000-6.500 lei. În 2011, acestea au fost cu cel puțin 1.000 lei mai mari, din cauză că s-au scumpit toate, de la pesticide și tratamente la motorină, ca să nu mai vorbim de mâna de lucru. Anul acesta, un om a fost plătit cu cel puțin 50 de lei pe zi, la care se adaugă și cheltuielile cu hrana. Cine nu și-a permis să asigure și o masă pe zi, a scos din buzunar 60 de lei pe zi pentru un singur zilier”, a mai spus Valentin Popescu. Președintele Asciațiației „Vitis” a afirmat că, din punct de vedere calitativ, producția de struguri a podgorenilor din zona Panciu se prevede a fi una foarte bună dar, din punct de vedere cantitiv, recolta la hectar este mai mică decât cea de anul trecut.
„Viile au ieșit din primăvară cu probleme, pentru că a fost o perioadă cu vreme capricioasă, în care  ploile au alternat cu înghețul. Nu toate suprafețele sunt afectate, ci doar cele care nu au beneficiat, la momentul potrivit, de tratamente corect făcute. La viile sănătoase, din ultimele analize a reieșit că, la soiurile de struguri albi, de calitate superioară, dozajul de zahăr este de aproximativ 190 de grame, iar la cei roșii de 180. La Merlot s-au constatat chiar mai mult, un dozaj de 195 de grame de zahăr”, a explicat inginerul Popescu. El a mai declarat că, privite din acest punct de vedere, prețurile avansate de podgoreni „sunt mai mult decât rezonabile”, dar a ținut să precizeze că oamenii încă mai așteaptă și oferta de preț din partea marilor procesatori din județ, în condițiile în care unii dintre viticultori au început, deja, culesul viilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?