Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Anul bisericesc începe astăzi


Creștinii ortodocși din întreaga țară sărbătoresc astăzi, noul an bisericesc.
Puțini sunt cei care știu că anul bisericesc diferă de cel calendaristic. Potrivit tradiției moștenită din Legea Veche, în această zi s-a început crearea lumii și tot în această zi Åži-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică. De asemenea, un alt motiv pentru care anul bisericesc începe în luna a IX-a este faptul că pe 8 septembrie este Nașterea Maicii Domnului, iar Adormirea este pe data de 15 august. „Anul bisericesc începe cu 1 septembrie deoarece în această lună avem Nașterea Maicii Domnului, iar sărbătoarea care încheie anul bisericesc este Adormirea. Este totuși o legătură între anul bisericesc și cel ca-lendaristic pentru că în prima jumătate a anului bisericesc se serbează și Nașterea Mântuitorului”, a declarat preotul protopop Nicolae Cobzaru.
Cu toate că trece aproape neobservată, în această zi, unele biserici țin rugăciuni specifice și chiar slujbe. „Unii chiar fac Sfânta Liturghie, pentru ca Dumnezeu să ne ferească și să ne păzească de primejdii”, a adăugat preotul Cobzaru.
La romano-catolici, anul bisericesc începe cu prima duminică din Advent, adică duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, deci cu aproximativ patru săptămâni înainte de Crăciun.
Părintele Cobzaru susține că nu numai în zilele de început de an ca-lendaristic sau bisericesc credincioșii trebuie să se roage, ci tot timpul anului. „Credincioșii au datoria să chibzuiască viața după principiile evanghelice tot timpul anului, nu numai la începutul anului calendaristic sau bisericesc. Nu se știe sfârșitul omului când vine și din această cauză, creștinul trebuie să fie oricând pregătit”, a conchis preotul protopop Nicolae Cobzaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?