Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Redevenţa pentru aur, platină şi argint va creşte


Redevența pentru aur, platină și argint va crește de la 4% la 6% din valoarea producției, potrivit unui proiect de ordonanță elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, care aduce modificări Codului Fiscal.
Alături de aur, platină și argint, redevența de 6% va fi aplicată și pentru producția de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu și roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre prețioase și semiprețioase. Legea minelor din 2003 prevedea o redevență de 2% pentru aceste produse minerale, taxă majorată la 4% în 2009.
Ministerul Finanțelor Publice estimează că majorarea redevențelor la 6% va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei în acest an și de 1,1 miliarde de lei pentru următorii patru ani.
Cel mai important zăcământ de aur din România este situat în localitatea Roșia Montană, județul Alba, și este concesio-nat în vederea exploatării companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). Zăcământul de la Roșia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.
RMGC este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul român deține 19,31% din acțiuni, prin firma Minvest Deva, iar alți acționari cumulează 0,23% din titluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?