Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Actorii trupei de teatru „Wannabes”, aspiranţi la succes


Veseli, entuziaști, dar mai ales, foarte talentați: aceștia sunt membrii trupei de teatru „Wannabes”, din Panciu. Într-o epocă în care colegii de generație preferă site-urile de socializare și distracțiile în cluburi, tinerii actori de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, împreună cu îndrumătorii lor, Ana-Maria Păstrăguș și Cătălin Sfîrloagă și-au creat, în doar câteva luni, o lume a lor, în care totul gravitează în jurul unui singur reper: dragostea pentru teatru.

Oficial, „Wannabes” a apărut în această primăvară, odată cu Festivalul Național de Teatru „LicArt”, sub îndrumarea profesoarei Ana-Maria Păstrăguș. Aceasta recunoaște că inițiativa de constituire a trupei aparține colegei sale, Maricica Apreutesei. „Dumneaei a venit cu regulamentul concursului și ne-a încurajat să participăm. Eu n-aveam în plan să mă ocup de așa ceva, dar… n-a fost să fie cum am vrut!”, își amintește ea. Tine-rii actori Oana Miron, Noemi (Ema) Tătaru și Cătălin Mocanu, au primit, însă, adevăratul „botez al scenei” în luna mai, la STEV 2011, unde s-au prezentat cu exercițiul teatral „Cheia franceză”, de Mimi Brănescu, pentru care l-au avut ca îndrumător artistic pe Cătălin Sfîrloagă. „Legătura cu el se crease încă de la filmarea pentru «LicArt». Apoi, a început să lucreze cu noi și împreună am ajuns la STEV”, mai spune Ana-Maria Păstrăguș. Un sprijin important pentru „Wannabes” a venit și din partea Marissei Oliver, voluntarul american din „Corpul Păcii”, profesoară de limba engleză în liceu. „Ne-a susținut din prima clipă. În lipsa unui loc adecvat, pentru că atunci nu repetam la Casa de Cultură,  primele repetiții le-am desfășurat chiar la ea acasă”, își amintește Cătălin Sfîrloagă.
După STEV 2011, au urmat Festivalul Național de Teatru pentru Copii și Tineret „Ludicus” de la Mioveni, „Gala Copilului Actor” de la Botoșani și, nu în ultimul rând, Festivalul Național de Teatru Antic pentru Elevi de la Constanța. „După doar patru festivaluri, am adunat nouă premii. Fără să ne lăudăm, toate participările noastre au fost încununate de succes”, spune Cătălin Sfîrloagă.

A debutat ca… balcon!

Cătălin Mocanu, cel mai bun actor de la „STEV 2011”, se poate lăuda cu cel mai ori-ginal debut. „Am debutat în «Romeo și Julieta», dar nu ca Romeo. Am fost… balconul!”, povestește el, amuzat. Era acum doi ani, parteneră de scenă fiindu-i Oana Miron. A continuat, alături de Ema  Tătaru, în „Unde se duc muștele iarna?”, la „LIS Art 2010”. „În 2010, am interpretat și pantomimă, la «Gala Olimpicilor LIS», unde mi-am învățat rolul cu numai două ore înainte de spectacol. Îndrumător a fost Alexandru Andrei, fost component al trupei de teatru «Antract» (proiect derulat la Panciu de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vrancea, în colaborare cu Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, n.r)”, ne-a mărturisit Cătălin. Tot Alexandru Andrei este cel care i-a îndreptat pașii spre teatru și Emei. „M-a chemat pentru «LIS Art», în 2010, și de aici a început totul. Îmi place teatrul, îmi place scena, îmi place să joc”, a recunoscut ea. La fel de pasionată de teatru este și Oana Miron, chiar dacă, întocmai ca Ema și Cătălin, a ajuns pe scenă tot din întâmplare. Suprinzător, niciunul dintre cei trei „veterani” ai trupei nu are ca model vreun actor celebru. „E mai bine așa, pentru că, pe scenă, ne putem manifesta exact cum simțim, suntem noi înșine”, crede Ema.

Exemplu pentru colegi

Cătălin, Ema și Oana au constituit modele pentru noii colegi de trupă: „boboacele” Elena Balaș și Cătălina Mazăre, precum și Leonid Carabă, din clasa a XI-a. „Eu am cunoscut-o pe Ema. Ea mi-a spus cum e la trupa de teatru. Aveam ceva experiență de la generală, când am participat la multe acti-vități, așa că am hotărât să vin și eu alături de ea”, a declarat Elena Balaș. În această vară a venit în trupă și Iris Tiron, tot „boboacă”. Ea se mândrește cu o actriță celebră în familie. „Manuela Hărăbor este verișoara tatălui meu. De la ea știu ce înseamnă să faci teatru, cum e la Institutul de Teatru. M-am înscris în trupă ca să văd cum e. Îmi voi da seama dacă sunt potrivită pentru el după ce voi juca în primul spectacol”, reunoaște Iris. Elena Pavel, din clasa a XI-a, a evoluat doar într-o singură reprezentație, cea de la Mioveni, după care a hotărât să se retragă, dar vine mereu la repetițiile prietenilor săi. În pofida experienței acumulate, niciunul dintre liceeni nu intenționează să urmeze o carieră artistică. Dacă Oana este în clasa a XI-a și mai are timp să se răzgândească, Ema și Cătălin sunt deja în ultimul an și, chiar dacă nu s-au hotărât ce facultate vor urma, știu sigur că Institutul de Teatru nu se numără printre opțiunile lor. „Voi încerca, totuși, să nu abandonez acest drum și mă voi ocupa, în paralel cu facultatea, și de acest hobby”, precizează Cătălin.

Sprijin pentru performanță

Membrii trupei se gândesc la ceea ce vor face în viitorul apropiat și la festivalurile la care vor participa. Totul depinde, însă, de banii de care vor dispune. Până acum, deplasările au fost plătite de primarul Ion Petre și de viceprimarul Iulian Nica, el însuși fost membru, în urmă cu 10 ani, al altei trupe de teatru a liceenilor pănceni, „Protha”, îndrumată tot de Cătălin Sfîrloagă. Dar, pentru a face în continuare performanță, „Wannabes” va avea nevoie de mai multe fonduri. „Noi ne-am bazat pe talentul copiilor, pe entuziasmul lor și pe experiența mea ca regizor. Însă, pentru a merge mai departe, avem nevoie de sprijin material pentru costume și decoruri, fără de care nu putem realiza un spectacol de calitate. Acest lucru l-am conștientizat la Festivalul de la Constanța, unde trupele consacrate au beneficiat de investiții pe măsură. Pentru toată lumea, «Wannabes» a fost o surpriză plăcută, materializată cu premii, însă participările noastre la alte festivaluri vor trebui pregătite mult mai bine”, ne-a declarat Cătălin Sfîrloagă.
În aceste zile, „Wannabes” se pregătește pentru Festiva-lul Internațional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, ediția I, care va avea loc la Fălticeni și unde președinte al juriului va fi cunoscuta actriță Draga Olteanu-Matei. „Va fi încă o experiență benefică pentru copii, unde sigur vor învăța lucruri noi”, a afirmat Cătălin Sfîrloagă. El se gândește și la un nume nou pentru trupă. „«Wannabes» a fost un nume adoptat într-o anumită conjunctură. Acum avem nevoie de o denumire care să ne reprezinte. Am depășit cu bine debutul, nu mai suntem doar niște aspiranți la succes, acum am și gustat puțin din el și asta ne responsabilizează și mai mult pentru viitor, pentru că suntem trupa de teatru a orașului”, a concluzionat Cătălin Sfîrloagă.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?