Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Şcolile mici, „înghiţite“ de cele mari


Unitățile de învățământ mici se vor putea grupa de la toamnă în consorții școlare. Consorțiile școlare sunt incluse în noua Lege a Educației și reprezintă un adevărat colac de salvare pentru unitățile de învățământ care se confruntă cu un deficit important de elevi. Pe lângă siguranța unui loc de muncă, consorțiile școlare le vor oferi dascălilor și o bază didactică solidă, pentru a putea realiza performanțe la catedră.

Unitățile de învățământ cu puțini elevi pierd din ce în ce mai mult teren în fața unităților de învățământ cu un număr mare de elevi. Tocmai în subordinea acestora vor trebui să ajungă. Potrivit Legii Educației Naționale, unitățile de învățământ din județ care au mai puțin de 400 de elevi vor fi nevoite să se afilieze unui consorțiu școlar. Astfel, școlile ar putea evita o eventuală comasare și ar reuși să ofere servicii de calitate pentru toți elevii, consorțiile școlare fiind structuri asociative, fără personalitate juridică, constituite din două sau mai multe unități de învățământ preuniversitar. Consorțiile se pot înființa din două sau mai multe școli care sunt într-o relativă vecinătate.
Nu este exclus ca o astfel de asociere să existe între unitățile de învățământ dintre două sau mai multe comune învecinate. Astfel, edilii ar putea să atragă mai ușor fonduri pentru investiții, iar calitatea procesului instructiv-educativ ar crește.
Această idee le surânde mult și celor din conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea. Åžefii învățământului vrâncean spun că această măsură se impunea în contextul actual, având în vedere că resursele materiale și didactice s-ar îmbunătăți în mod simțitor. „Problema consorțiilor școlare are la bază și un aspect financiar, ușor de constatat. Dar, mai ales, se structurează pe nevoia contemporană de a educa elevii într-un mediu performant, cu șanse egale în privința resurselor materiale, dotări și a resurselor umane, elevi și profesori. Performarea predării la o clasă formată din 3-5 elevi nu se poate compara cu aceea a predării la clase formate din 25-28 de elevi”, a declarat Maria Lupu, inspector școlar general adjunct.
Una dintre modificările foarte importante prevăzute în noua Lege a Educației prevede înființarea unor consorții școlare. Acestea ar urma să ducă la creșterea calității învățământului și ar rezolva o mare pro-blemă, cea a mișcării personalului didactic. Profesori din același consorțiu vor putea „migra” de la o școală la alta, în cazul vacantării unor posturi. De asemenea, elevii care învață în școli cu baze materiale precare, vor putea utiliza dotările mai performante de la școlile din consorțiu.
În baza Legii Educației, începând din toamnă, unitățile de învățământ se pot grupa în consorții școlare conform regulamentului afișat pe site-ul Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului. Potri-vit acestuia, consorțiile școlare se constituie în baza unui contract de parteneriat între două sau mai multe unități de învățământ preuniversitar, de stat sau particulare și va putea și încheiat pe o perioadă de trei până la cinci ani.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?