Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Femela bonobo este ‘cea mai inteligentă maimuţă din lume’


Inspirându-se din ‘Cel mai inteligent om din lume’, program foarte popular la canalul TV flamand VRT, grădinile zoologice belgiene au organizat o competiție între speciile de maimuțe. Concursul a avut ca scop sensibilizarea publicului și finanțarea unui proiect împotriva vânătorii de maimuțe din Camerun, țară în care carnea animalelor din junglă este considerată trufanda.
O femelă bonobo, răbdătoare și tenace, a smuls unui grup de cimpanzei masculi, roși de rivalități, titlul de ‘cea mai inteligentă maimuță din lume’. Rezultatul acestui concurs i-a surprins pe specialiștii în viața maimuțelor. Jocul a adus în scenă maimuțele bonobo de la grădina zoologică din orașul Mechelen și cimpanzeii de la instituția similară din Anvers (ambele în nordul Belgiei, în Flandra) și a avut ca rezultat victoria primelor. Cele șase probe au constat în prezentarea în fața primatelor din cele două specii a acelorași puzzle și labirinturi , din care ele urmau să scoată portocale sau nuci, prin gesturi ingenioase sau cu ajutorul unor instrumente rudimentare, cum ar fi diferite crăcuțe.
Jeroen Stevens, specialist primatolog la Societatea regală de zoologie din Anvers (care gestionează cele două grădini zoologice participante la joc), se aștepta la o victorie a cimpanzeilor, cunoscuți pentru faptul că folosesc bețișoare ca să mănânce furnici sau termite sau pietre ca să spargă nuci. Åži maimuțele bonobo pot folosi diverse instrumente, dar sunt mai puțin îndemânatice și se pare că n-o fac în sălbăticie. În plus, cimpanzeii erau obișnuiți de îngrijotori cu astfel de labirinturi, pe când maimuțele bonobo au fost mai întâi speriate de noile jocuri. Jeroen Stevens n-a prevăzut problemele ‘politice’ apărute la cimpanzeii din Anvers, unde doi tineri masculi au început să-l conteste pe masculul dominant, obișnuit cu acest rol de zece ani. 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?