Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Veteranul Dumitru Doagă, aniversat la 100 de ani


Veteranul de război Dumitru Doagă, din Panciu, a fost sărbătorit ieri, de comunitatea locală. El a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Dumitru Doagă a fost felicitat de primarul Ion Petre și viceprimarul Iulian Nica, precum și de reprezentanții Asociației  Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), filiala Vrancea, respectiv generalul maior Nicolae Zamfir, colonelul Gheorghe Rogoz și locotenent-colonelul Gheorghe Mocanu, care i-au oferit diplome de excelență, flori, un tort aniversar, dar și bani. „Aștepta cu nerăbdare această zi. În ultimul timp, ne întreba mereu în ce dată suntem, ca să fie sigur că nu uităm de aniversarea lui”, ne-a declarat nora bătrânului. Aceasta ne-a mai povestit că până acum cinci zile, socrul său încă se mai plimba prin curte și nu avea probleme de sănătate. „Vineri, i-am spus că-i vin copiii acasă, ca să-l sărbătorim și, probabil, de emoție sau de nerăbdare, a făcut un accident vascular, urmat de o hemipareză, dar acum e mai bine”, ne-a mai spus femeia.
Colonelul Gheorghe Rogoz, preșe-dintele subfilialei Panciu a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, a avut numai cuvinte de laudă la adresa sărbătoritului. „Dumitru Doagă vine dintr-o familie de oameni gospodari, ducând mai departe cele învățate de la părinți, ocupația acestora, viticultura, dar și dogăria. A avut un frate și două surori care, la rândul lor, au continuat tradiția familiei, devenind gospodari de frunte ai orașului”, a spus Gheorghe Rogoz. El a precizat că Dumitru Doagă a crescut cinci copii, o fată și un băiat din prima căsătorie, respectiv două fete și un băiat din cea de-a doua căsătorie. De la toți aceștia are nu mai puțin de 11 nepoți și 13 strănepoți. „Dumitru Doagă este, așadar, un om bogat”, a adăugat președintele subfilialei locale a ANVR.

Deținut în închisorile comuniste

Gheorghe Rogoz nu a uitat nici de faptele de arme ale sărbătoritului. El a arătat că, în tinerețe, Dumitru Doagă a fost încorporat la Comisariatul Putna, Focșani, fiind repartizat la Re-gimentul 11 Artilerie și avansat la gradul de caporal. Ulterior, a fost concentrat pe front, în perioada 20 iunie 1941-10 noiembrie 1943, la Regimentul 64 Artilerie, unde a fost servant de tun. După război, în 1948 a fost arestat și timp de 5 ani, a fost deținut politic. Ca veteran de război, Dumitru Doagă a dovedit aceeași corectitudine și atașament față de semeni, ca și pe front, motiv pentru care a și fost avansat la gradul de locotenent-major.

Rentă viageră din partea primarului Ion Petre

Prezent la eveniment, primarul Ion Petre a ținut să-i ofere veteranului de război o „Diplomă de excelență”, un buchet de flori, un tort aniversar, dar și suma de 1.000 de lei. „La mulți ani, să fiți sănătos și să ne primiți și la anul!”, i-a urat edilul. Un buchet de flori, dar și bani, i-a oferit și președintele ANVR, filiala Vrancea, generalul maior Nicolae Zamfir. Cu același prilej, primarul Ion Petre a anunțat că, de acum înainte, Dumitru Doagă va primi din partea sa, anual, o rentă viageră, „în semn de respect și recunoștință pentru curajul dovedit pe front și pentru tot ceea ce a rea-lizat ca om”. „Vă mulțumesc foarte mult pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o!”, i-a spus, emoționat și cu lacrimi în ochi, veteranul sărbătorit cu ocazia centenarului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?