Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Francul elveţian a scăzut la minimul ultimelor două săptămâni


Francul elvețian a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni față de euro și dolar, în urma speculațiilor că Banca Națională a Elveției (BNE) va interveni pentru a tempera aprecierea monedei prin stabilirea unei ținte a cursului.
Speculațiile au părut să fie confirmate de un articol apărut duminică în publicația SonntagsZeitung, potrivit căruia urmează să fie stabilită o limită a cursului euro/franc.
Dealerii au declarat însă că vânzările de franci au fost determinate de speculațiile de dinaintea unei ședințe a guvernului elvețian programată miercuri, în condițiile în care Banca Națională a Elveției (BNE) a obținut sprijinul principalului partid de guvernământ pentru vânzarea directă de franci în vederea deprecierii cursului.
„Piața vede că există posibilitatea ca BNE să aibă un plan, ceea ce crește nervozitatea în legătură cu francul elvețian. Există zvonuri că ar putea stabili un curs țintă de 1,2 franci pentru un euro, dar BNE nu a menționat un nivel, astfel încât trebuie așteptată ședința de miercuri”, a declarat Manuel Oliveri, analist la UBS.

Euro a urcat la 1,1458 franci elvețieni pe unitate pe platforma de tranzacționare EBS, iar la ora transmiterii știrii era cotat în creștere cu 2,5%, la 1,1365 franci pe unitate. Săptămâna trecută, euro a coborât la un minim record de 1,0075 franci pe unitate. Dolarul s-a apreciat cu 2,1%, la 0,7938 franci pe unitate, după un maxim atins în timpul tranzacțiilor de 0,7998 franci pe unitate.
Aprecierea francului elvețian la un nivel record a fost determinată de reticența la risc a investitorilor, după retrogradarea ratingului Statelor Unite de către Standard&Poor’s și din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro. Deprecierea francului a contribuit la avansul euro cu 0,3% față de moneda americană, la 1,4309 dolari pe unitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?