Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Trăiţi ecologic şi protejaţi mediul


A fi ecologic presupune ca fiecare dintre noi să încerce noi metode pentru a ajuta mediul înconjurător și implicit viața noastră. Sursele de iluminat ar trebui să fie eficiente. Se recomandă achiziționarea becurilor fluorescente, deoarece acestea folosesc energie puțină și oferă o lumină de o calitate crescută. În cazul achiziționării unor aparate noi destinate uzului casnic, este recomandat ca înainte de a le cumpăra să verificați nivelul consumat de energie și emisiile de dioxid de carbon în atmosferă. Evaluați aceste aparate deoarece puteți scăpa de cheltuieli mari pentru energia electrică și totodată contribuiți la păstrarea unui mediu curat, lipsit de noxe.
Aproximativ 75% din totalul energiei electrice consumate într-o casă provine de la aparatele care încă sunt în priză, chiar dacă nu sunt folosite.
În mod normal, fiecare aparat în parte utilizează energie electrică, chiar dacă acesta este oprit. Cu excepția cazului în care unele dintre acestea au nevoie să își păstreze în memorie anumite date, încercați să eficientizați consumul de energie deconectând aparatele de care nu aveți nevoie. Un alt lucru util ar fi cel legat de conservarea energiei termice. Cu cât spațiul în care locuiți este mai etanș cu atât mai puțină energie termică va fi consumată pentru a avea un ambient plăcut în interiorul căminului.
 
Economisirea apei

Instalarea unui încălzitor solar de apă ajută la conservarea mediului înconjurător. Centralele termice și alte aparate care încălzesc apa folosesc energie electrică sau alți combustibili a căror prelucrare poluează aerul.
Cele mai ecologice produse sunt cele care se folosesc de energia regenerabilă.

Reciclarea

Folosind ingrediente simple cum ar fi praful de copt, săpunul și oțetul, putem da naștere ușor unor produse de curățare non-toxice și ieftine. Substanțele chimice sunt dăunătoare mediului înconjurător și organismului uman. Vopselele cu compuși organici volatili acoperă bine suprafețele și au un miros fîn. Sunt la fel de bune că cele tradiționale pe bază de compuși chimici obținuți prin prelucrarea anumitor substanțe care dăunează calității aerului din mediul înconjurător. Prosoapele de hârtie și șervețelele pot fi făcute din hârtie reciclată. Amenajarea inteligență a grădinii sau spațiului interior cu arbori și arbuști va oferă umbră pe perioadă verii și căldură în anotimpul rece, reducând consumul de energie pentru alimentarea centralelor sau aparatelor de aer condiționat. Utilizați pungile biodegradabile în locul celor de plastic. Prin compostarea care servește la diminuarea cantității de deșeuri trimise la depozitele specializate va puteți creă propriul îngrășământ sănătos pentru grădină. Colectați apa de ploaie. S-a constatat că această este mai sănătoasă pentru plante și grădini decât apa de la robinet, pentru că cea de la robinet conține de multe ori clor pentru uciderea bacteriilor. Amenajarea spațiilor ecologice este necesară și la birou nu numai acasă. Un laptop este mai eficient și consumă mai puțină energie decât un desktop. Reducerea consumului de hârtie salvând documentele sau trimițându-le prin email și păstrându-le în computer ajută mediul înconjurător și salvează tăierea copacilor, materia prima pentru hârtie. De asemenea, când utilizați imprimanta, folosiți ambele fețe ale hârtiei. Plată online a facturilor reduce considerabil deșeurile cumulate de hârtie. În plus, este o manieră mai ușoară și mai rapidă de plată.  Aparatele casnice de care nu mai aveți nevoie pot fi reciclate.

Utilizarea bateriilor

Iluminatul exterior prin senzori de mișcare poate fi setat în așa fel încât să se aprindă și să se stingă numai când și cât este nevoie, pentru un consum scăzut de energie electrică. În clădirile comerciale este util rezervorul de apă.
Este indicat să utilizați mijloacele publice de transport și mersul pe jos. Folosiți combustibil bio, pentru a nu mai afecta mediul. Spălarea mașinilor în spălătorii ecologice este mai eficientă decât cea din punctele de spălare unde se folosesc diferite substanțe chimice. La capitolul modă încercați să cumpărați genți și haine din materiale ecologice. De asemenea puteți folosi alternative naturale pentru amenajarea locului unde dorm animalele. Gândiți creativ și încercați să faceți cât mai multe lucruri benefice pentru mediul înconjurător și bineînțeles și pentru calitatea vieții dumnea-voastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?