Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Amenzile pentru neplata rovinietei, contestate în instanţă


Zeci de vrânceni care și-au vândut autoturismele s-au trezit ulterior că trebuie să plătească amenzi, deoarece noii proprietari nu au achitat rovinieta. Instanțele de judecată au pe rol multe astfel de dosare, în care foștii proprietari de autoturisme solicită anularea proceselor-verbale de sancțiune și exonerarea de la plata amenzilor. În majoritatea cazurilor, instanțele dau câștig de cauză reclamanților, care sunt de bună credință.

Proasta colaborare dintre instituțiile statului aduc cetățenii în situația de a se adresa instanțelor de judecată, cu acțiuni pentru anularea unor amenzi, pe care în mod normal nu ar fi trebuit să le primească. Este și cazul celor care și-au vândut autoturismele, iar ulterior s-au trezit acasă cu procese-verbale de sancționare contravențională pe motiv că ar fi circulat fără a achita rovi-nieta. Asta deși pe drumurile publice s-au aventurat noii proprietari!  Procesul-verbal este întocmit pe numărul de înmatriculare al mașinii și nu pe numele șoferului. Astfel, în foarte multe cazuri, amenda ajunge la vechiul proprietar al mașinii, care însă nu se face vinovat de acțiunile proprietarului legal al autovehiculului. Este și cazul lui Vasile Tîrziu, un bărbat din Vaslui, care s-a trezit acasă cu o amendă de 500 de lei, după ce ar fi fost sancționat la Tișița pentru că nu avea rovinietă. Cum vânduse cu câteva luni înainte autoturismul cu numărul de înmatriculare pe care era întocmit procesul verbal de contravenție, bărbatul s-a adresat Judecătoriei Focșani cu o plângere contravențională, prin care aduce dovezi că nu mai era proprietarul mașinii la data întocmirii procesului verbal de sancționare. Drept urmare, el a solicitat anularea procesului verbal de contravenție. „În data de 16 martie 2011, am primit prin poștă de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Secția Suceava, un proces verbal de contravenție din data de 2 martie 2011, prin care am fost sancționat cu amendă, fapta fiind petrecută la Tișița, pe DN 2 Km 200+800 Vrancea, pe motiv că mașina cu numărul de înmatriculare VS 86 VAS nu deținea rovinietă. Întrucât am vândut autoturismul pe 21 fe-bruarie 2010, doresc să luați măsuri în scopul anulării procesului-verbal de constatare a contravenției numărul 3301248 din data de 2 martie 2011, deoarece nici nu am condus eu și nici nu-mi aparține acest autovehicul. Vin în acest sens cu această plângere și contest procesul verbal de contravenție”, scrie Vasile Tîrziu în plângerea adresată Judecătoriei Focșani.

Cu procesul-verbal în gard

Pe rolul instanței au ajuns zeci de dosare, în care cetățenii contestă amenzile aplicate de cei de la Drumuri Naționale. Un caz similar este cel al lui Aurelian Catană, din Vîrteșcoiu, care a găsit procesul verbal de constatare a contravenției „pus în gard, într-o folie din plastic”, în luna martie 2011. Omul a constatat mirat că a fost sancționat cu amendă în octombrie 2010, în jurul orelor 21.16, după ce ar fi condus un Audi A4, fără a avea rovinietă. Åži-a amintit, cel mai probabil în același moment, de mașina pe care o vânduse la începutul lunii iulie 2010, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. „Cum mașina este înstrăinată din iulie 2010, iar fapta a vut loc în ziua de 26 octombrie 2010, nu aveam cum să circul cu acest autoturism, mașina fiind dată altei persoane, conform contractului de vânzare cumpărare”, scrie Aurelian în plângerea înaintată Judecătoriei Focșani.

Procese în toată țara

Un focșănean, care de asemenea a vândut un autoturism, s-a trezit acasă cu o mulțime de procese verbale, prin care fusese amendat în diferite părți ale țării pentru că mașina pe care o vânduse cu ceva vreme înainte, a fost condusă fără a fi achiziționată rovinieta de vigoare. „Am procese pe la vreo cinci instanțe din țară. Am vândut mașina, cei de la Drumuri Naționale mă aveau încă pe mine în baza de date ca proprietar și în momentul în care la dispozitivele care citesc automat rovinieta, s-a constatat că fostul meu autoturism circula fără să fi fost achitată această taxă. M-am trezit acasă cu amenzile”,  ne-a spus Andrei, focșă-neanul care acum se zbate să scape de amenzi.
Unele dosare care au ajuns inițial pe rolul Judecătoriei Focșani, au fost declinate ulterior în favoarea altor instanțe, pe raza cărora au fost întocmite procesele verbale de contravenție. Avocații spun că în majoritatea cazurilor, reclamanții au avut câștig de cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?