Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Echipament care identifică în maxim opt ore cauza septicemiilor severe


Institutul „Matei Balș” va pune în funcțiune, din toamna acestui an, un echipament unic în România și al șaptelea din UE, care permite identificarea, în maxim opt ore, a germenilor care provoacă maladii grave, inclusiv septicemia severă, a anunțat, luni, managerul unității, Adrian Streinu-Cercel. „Institutul dispune de aparatură de ultimă generație în dotarea la-boratoarelor și a secțiilor de terapie intensivă, care permit diagnosticul precoce și de mare precizie, și respectiv salvarea de vieți. Suntem încă la început în utilizarea tehnicilor PCR de identificare a virusurilor HIV, HBV, HCV, CMV, HPV, micobacteriilor TB atipice și a altor germeni. Echipamentul pe care l-am achiziționat costă aproximativ 600.000 de euro și este primul din România și al șaptelea în Uniunea Europeană”, a spus managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, profesorul Adrian Streinu Cercel, în conferința organizată cu ocazia acreditătii unității sa-nitare. El a precizat că noua tehnologie permite stabilirea unui diagnostic în cel mult opt ore în cazul unui pacient critic sever, chiar și în șocul toxicoseptic. „Fără un tratament adecvat, un astfel de bolnav pierde 7,3 la sută șansa de supraviețuire pe oră. O astfel de investigație costă 125 de euro, dar tratamentul până la stabilirea unui diagnostic fără o analiză de acest tip costă 2.000 de euro pe zi „, a mai spus managerul Institutului „Matei Balș”.
Un alt pas în dezvoltarea medicală a institutului îl reprezintă diversificarea tehnicilor de genetică moleculară (PCR), ca principală modalitate de diagnostic a tuturor infecțiilor, dar și în scop de stabilire a patoge-nității agenților infecțioși și a prognosticului, de monitorizare a tratamentului specific și cer-cetare epidemiologică, concomitent cu asigurarea gradului de protecție a personalului și a mediului într-o rețea integrată de boli infecțioase.

***
Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” este între primele patru spitale din România care au fost acreditate. „Acreditarea este un pas foarte important în viața unui spital, respectiv a unui institut, care certifică ca-litatea serviciilor. Institutul Național de Boli Infecțioase «Prof. Dr. Matei Balș» este prima unitate sanitară de stat din România certificată ISO 9001:2000 pentru calitatea serviciilor de asistență medicală de specialitate, în prezent certificată ISO 9001:2008. De asemenea, laboratoarele au fost acreditate, astfel că acre-ditarea de către Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), instituția responsabilă cu definirea și implementarea procesului de acreditare a spitalelor, a venit pe un drum neted”, a precizat profesorul Streinu-Cercel. Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” este afiliat instituțiilor internaționale de supraveghere a bolilor infecțioase (ECDC, EuroAIDS etc.) și este parte din planul internațional de măsuri privind emergența și reemergența bolilor infecto-contagioase (SARS, gripă etc.), în sensul intervenției rapide în caz de situații speciale, conform Întâlnirii G8.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?