Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Gospodăriile oamenilor, atacate de urşi


Mai mulți locuitori din comuna Spulber au rămas fără animalele din bătătură, după ce acestea au fost devorate de urși. Sălbăticiunile au intrat în ogrăzile oamenilor pe înserat și au fugărit animalele domestice, mai multe oi căzând pradă foamei lor. Au rămas fără animale Avram Spulber, Petrea Păun, Ion Carșochi și Mănăilă Cîrlioru, care au mers cu jalba în proțap la primărie și au reclamat cele întâmplate.
Primarul comunei Spulber, Vasile Rusu, a declarat că ultima plângere a fost depusă chiar ieri, un localnic reclamând faptul că ursul a dat ocol grajdului cu vite. Din fericire nu a mâncat nici o vită. „În cinci gospodării de pe raza localității Spulber, ursul a venit și le-a mâncat oamenilor animalele din bătătură. Au preferat în special oile. La un cetățean a mâncat șapte oi, la altul șase, la unul patru, la unul trei. Deocamdată nu a sărit să mănânce și vacile, deoarece acestea sunt animale mai mari și mai greu de doborât. Astăzi (ieri-n.r.) a venit un cetățean și mi-a depus o plângere că miercuri seară, pe la grajdul unde are vaca și vițelul și doi tăurași a venit ursul și a dat roată să intre înauntru. Am făcut adrese către ITRSV, Agenția de Protecția Mediului, către cei care dețin fondul cinegetic, respectiv Ocolul Privat Nereju. Văd că ne trimite de colo-acolo, ba că nu știe cât e prețul, ba nu știu nu știu ce. Eu sper ca acești oameni să fie despăgubiți”, a precizat edilul. Acesta a adăugat că până în prezent nu a fost atacat nici un om, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple. „Nu s-au dat la oameni, doar la animale. Aș vrea ca cei care au competențe în aceste domeniu să ia măsuri pentru îndepărtare, să avem siguranța că nu vor intra în case peste oameni. Urșii vin deoarece anul trecut au fost fructe foarte multe și ei au fost învățați să vină în sat. Pentru că era hrană suficientă nu săreau la animalele oamenilor. Anul acesta situația s-a schimbat și le atacă animalele. E păcat pentru oameni deoarece se chinuie și ei să le crească și când vine vremea să le vândă, vine ursul și le mănâncă”, a adăugat primarul Vasile Rusu.
Directorul Agenției de Protecția Mediului, Paul Mihai Giurcă, a admis că au fost înregistrate câteva sesizări din partea oamenilor din Spulber, dar și din Nistorești. Dar a susținut că pagubele nu sunt însemnate. „Au fost sesizări din partea unor oameni din Spulber și Nistorești. Pagubele nu sunt însemnate. În astfel de situații, se pot lua măsuri de genul instalării unor garduri electrice, așa cum au fost montate la Lepșa”, a susținut Paul Mihai Giurcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?